Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa,świeża fasolka Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeża,kolorowa fasolka jaś 1.5 kg
boczek wędzony 75 dkg
kiełbasa zwyczajna 1 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 6 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 200 g
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
margaryna 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziarenek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa,świeża fasolka Eli

Jest to przepis dla osób,które mają w ogródkach fasolkę jaś (ja miałam kolorową),która nie zdąży przed mrozami całkowicie dojrzeć i wysuszyć się w strąkach.Żeby się nie zmarnowała,ugotowałam ją po bretońsku.

Boczek zalać wodą,ugotować do miękkości,wyjąć z wywaru,ostudzić i pokroić w kostkę.Fasolę wyłuskać ze strąków,wrzucić do wywaru z boczku,dodać liście laurowe,ziele angielskie,kucharka (uważać żeby nie przesolić,bo boczek może być słony) i gotować.Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Kiełbasę wrzucić na patelnię i chwilę smażyć (bez tłuszczu,bo wytopi się z kiełbasy),dodać cebulę,czosnek i jeszcze razem smażyć.Do gotującej fasoli dodać boczek,kiełbasę z cebulą,koncentrat pomidorowy i gotować do miękkości.Na patelni roztopić margarynę,dodać mąkę i przesmażyć.Zasmażkę dodać do fasolki i zagotować.Fasolkę doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.04.2014 21:11
Dobre jedzenie.
oliwkowa
oliwkowa 23.10.2010 13:47
smaczne
pawel007 18.10.2010 21:53
pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak