Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa zupa jarzynowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

proporcje na dwie osoby :
marchewka 1
różyczek brokuła 1 szk
posiekanej kapusty pekińskiej 3 łyżka
kukurydzy z puszki 1,5 łyżka
posiekanego pora 1 łyżka
posiekanych liści selera 1 łyżka
koperku 1 łyżka
sól do smaku
plastry wędzonego boczku 3
prażonej cebulki 1 łyżeczka
ziemniaki
bulion drobiowy 600 ml
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa zupa jarzynowa

Przystępując do przygotowania zupy najpierw należy zabrać się za warzywa. Ziemniaki obrać, umyć a potem pokroić w plastry i za pomocą foremki w kształcie serduszka powycinać sercowe ziemniaczki. Zalać je zimna wodą aby nie ściemniały. Marchewkę obrać, umyć i ponacinać podłużne rowki a potem marchewkę pokroić w plasterki. W ten sposób uzyskamy kwiatki z marchewki. Z papryki obrać skórkę, umyć paprykę, usunąć gniazdo nasienne i za pomocą okrągłej foremki wycinać małe kółeczka. Do garnka wlać bulion, zagotować go, doprawić solą i pieprzem i wrzucić ziemniaki, por i seler oraz marchewkę i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Potem dodać różyczki brokuła, kukurydzę, kapustę pekińską i koperek i gotować jakieś 3 - 4 minuty. Zupę ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Boczek pokroić w małe paseczki, wrzucić go na patelnię i przesmażyć a potem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotową zupę nalewać na talerze, na środek nałożyć kopczyk smażonego boczku i posypać prażoną cebulką. Zupę można podać z paluszkami chlebowymi lub zwykłym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 02.06.2013 19:16
alez to wspaniałe
Renataj 02.06.2013 18:07
Coś w sam raz dla mnie.
Megg 02.06.2013 17:39
kolorowo i pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak