Kolorowa zupa jarzynowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • proporcje na dwie osoby :

  • marchewka

    1
  • różyczek brokuła

    1 szk
  • posiekanej kapusty pekińskiej

    3 łyżka
  • kukurydzy z puszki

    1,5 łyżka
  • posiekanego pora

    1 łyżka
  • posiekanych liści selera

    1 łyżka
  • koperku

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • plastry wędzonego boczku

    3
  • prażonej cebulki

    1 łyżeczka
  • ziemniaki

  • bulion drobiowy

    600 ml
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przystępując do przygotowania zupy najpierw należy zabrać się za warzywa. Ziemniaki obrać, umyć a potem pokroić w plastry i za pomocą foremki w kształcie serduszka powycinać sercowe ziemniaczki. Zalać je zimna wodą aby nie ściemniały. Marchewkę obrać, umyć i ponacinać podłużne rowki a potem marchewkę pokroić w plasterki. W ten sposób uzyskamy kwiatki z marchewki. Z papryki obrać skórkę, umyć paprykę, usunąć gniazdo nasienne i za pomocą okrągłej foremki wycinać małe kółeczka. Do garnka wlać bulion, zagotować go, doprawić solą i pieprzem i wrzucić ziemniaki, por i seler oraz marchewkę i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Potem dodać różyczki brokuła, kukurydzę, kapustę pekińską i koperek i gotować jakieś 3 - 4 minuty. Zupę ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Boczek pokroić w małe paseczki, wrzucić go na patelnię i przesmażyć a potem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotową zupę nalewać na talerze, na środek nałożyć kopczyk smażonego boczku i posypać prażoną cebulką. Zupę można podać z paluszkami chlebowymi lub zwykłym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 02.06.2013 19:16
alez to wspaniałe
Renataj 02.06.2013 18:07
Coś w sam raz dla mnie.
Megg 02.06.2013 17:39
kolorowo i pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat