Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa zapiekanka serowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki 250 g
szynka konserwowa 150 g
żółty ser 100 g (starty)
śmietanka uht 200 ml 12%
woda 400 ml
serki topione śmietankowe 2 długie
parmezan starty 100 g
brokuły 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa zapiekanka serowa

Do wysokiego naczynia żaroodpornego nakładamy makaron. Następnie kładziemy warstwę pokrojonej w kostkę szynki. Kolejno do naczynia trafiają brokuły, które wcześniej podgotowaliśmy chwilę w wodzie, aby się rozmroziły, ale pozostały lekko twarde. W małym garnku przygotowujemy sos: wodę mieszamy z śmietanką, podgrzewamy i dodajemy serki topione oraz parmezan. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Nie spodziewajmy się, że sos będzie gęsty – dopiero, gdy makaron podczas pieczenia odciągnie z niego wodę, stanie się bardziej zwarty. Sosem zalewamy zapiekankę, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy 35 minut w temp. 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 12.06.2013 19:22
ale śliczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak