Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 220 g
mąka kukurydziana 40 g
drożdże świeże 20 g
cukier szczypta
olej rzepakowy 3,5 łyzki
mleko 2% 120 ml
przyprawy pomidorowo-czosnkowa 1 łyzeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

mięso

łopatka wieprzowa 400 g
cebula biała 1/2 dużej
sól 5 g 1 pł.łyżeczka
pieprz 1/2 pł. łyżeczki
przyprawy pomidorowo-czosnkowa 1 pł. łyżeczka
kasza manna 1 łyżka 13 g
jajko 1 sztuka

nadzienie do mięsa

fasola czerwona z puszki 3-4 łyżki
groszek konserwowy 3-4 łyżki

reszta

natka pietruszki 22 g ok. 1 pęczka
lubczyk świeży 16 g
czosnek marynowany 6-8 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa)

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, w środku robimy zagłębienie, wkruszamy tam drożdże, posypujemy cukrem i polewamy 2 łyżkami letniego mleka.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy przyprawy, mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa) foto
2
Mięso mielimy, dodajemy posiekaną cebulę i resztę przypraw. Jajko lekko rozmącamy i wlewamy do mięsa, mieszamy tylko do połączenia się składników.
Krok 2 - Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa) foto
3
Z wyrośniętego ciasta odrywamy ok. 1/5 część i zostawiamy na wierzch zapiekanki.
Resztą ciasta wykładamy spód i boki foremki ( 21 cm), wysmarowanej margaryną.
Krok 3 - Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa) foto
4
Natkę z lubczykiem siekamy. Fasolkę i groszek osączamy z zalewy.
Na spód ciasta kładziemy połowę zieleniny.
Krok 4 - Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa) foto
5
Mięso delikatnie mieszamy z fasolą i groszkiem, lekko dociskając rozkładamy na natce z lubczykiem
Krok 5 - Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa) foto
6
Mięso przykrywamy drugą połową zielenimy i przepołowionymi ząbkami czosnku marynowanego. Dokładnie zawijamy boki, z pozostałego ciasta robimy wierzch , postawiając wolne miejsca na parowanie .
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 170-180 C.
Krok 6 - Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 10.10.2016 11:40
boska w smaku :)
NiePieprz.pl 02.10.2016 08:13
Obłędna! Prezentacja na 6 :)
Renataj 01.10.2016 21:39
Wspaniale się prezentuje:)
Beatris 01.10.2016 19:12
Wspaniała... Zabieram do ulubionych, żeby później wykorzystać pomysł :)
ilka01 01.10.2016 17:38
pyszności :)
Aleksandra/Olcia 01.10.2016 16:52
ale smakowity obiadek
IKrakowianka 01.10.2016 16:33
bardzo fajna zapiekanka
Mniam 01.10.2016 16:31
Jesteś mistrzynią w zapiekankach :) Świetnie Ci wyszła!
cukiereczek 01.10.2016 15:42
Rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak