Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kolorowa sałatka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
seler naciowy 0,5 pęczka
wywar warzywny 125 ml
ocet ziołowy 125 ml
sól i pieprz
sałata chrupiąca
ser gouda 200 g
rzodkiewki 1 pęczek
jogurt chudy 200 ml
miód akacjowy 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
zioła mieszane 3 łyżki
sok z pomarańczy
orzechy laskowe 2 łyżki

Porada

Sałatka doskonale pasuje do chudego steku wołowego z grilla.

Przepis i sposób przygotowania na: kolorowa sałatka ziemniaczana

Umyć ziemniaki i ugotować je na sicie w szybkowarze. Ostudzić i obrać ze skórki. Seler oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pokroić ziemniaki na plasterki i dodać kostki selera. Zalać warzywa rosołem i octem, przyprawić solą oraz pieprzem. Przykryć przykrywką i odstawić na godzinę, aby warzywa przeszły smakiem przypraw. Umyć sałatę. Ser pokroić w drobną kostkę. Umyć i zetrzeć na tarce rzodkiewki. Jogurt, miód, musztardę, zioła i sok z pomarańczy dobrze ubić trzepaczką. Ułożyć liście sałaty na dużym półmisku. Wyłożyć przyprawione ziemniaki, kostki sera, startą rzodkiewkę i orzechy. Całość polać przygotowanym sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak