Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa przystawka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2 szklanki
oliwa 3 łyżki
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 szklanki
sól szczypta
mini kosteczka czosnek 1 sztuka
cukier 1 szczypta
woda gazowana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa przystawka

Do koloryzacji ciasta:
"Niebieski"- barwnik spożywczy
"Fioletowy" - barwnik spożywczy
"Żółty" – curry, kurkuma lub barwnik spożywczy
"Zielony Jasny" - sałata zielona (kilka liści)
"Zielony Ciemny" - szpinak świeży (można użyć mrożonego w tedy nie trzeba go blenderować)
"Pomarańczowy" - koncentrat pomidorowy oraz papryka słodka mielona
"Różowy - Czerwony" - sok z buraków

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać przez sitko do garnka lub miski a następnie dodać resztę suchych produktów wraz z rozdrobniona kosteczką. Wymieszać łyżką i stopniowo dodawać wodę, mleko, oliwę i jajka ciągle mieszając. Ciasto dzielimy na kilka części (w zależności od tego ile chcemy mieć kolorów) i dodajemy produkty koloryzujące (w razie potrzeby (np. sałata, szpinak) blenderujemy). Smażymy naleśniki. Kroimy w paski i podajemy tak jak na zdjęciu lub wedle własnego uznania np. serkiem kanapkowym śmietankowym, szynką, ogórkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 24.04.2012 09:08
śliczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak