Kolorowa pieczeń ze schabu

Kolorowa pieczeń ze schabu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    1,5 kg
  • boczek wędzony

    200 g tłustego
  • pieczarki

    500 g
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • papryka żółta

    1/2 szt
  • papryka zielona

    1/2 szt
  • cebula

    1 duża
  • bułka

    1 szt
  • czosnek

    5 ząbków
  • jajka

    2 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • papryka słodka mielona

    3 łyżeczki
  • tymianek

  • rozmaryn

  • majeranek

  • sól i pieprz

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab i boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę namaczamy w wodzie, dokładnie odciskamy, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko razem smażymy. Pieczarki kroimy w większe kawałki i dusimy do odparowania płynu. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, pieczarki, paprykę, rozbite jajka, posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt wilgotna dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej. Masę mięsną przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach ok. 8 x 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia, ugniatamy, żeby nie było wolnych przestrzeni w masie, wierzch posypujemy odrobiną bułki tartej i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Smacznego :)
dagita
Jeśli używamy keksówki w mniejszych rozmiarach i wyższej to pieczemy dłużej, ok. godzinę i 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

19.07.2016 22:32
Apetycznie wygląda.

bryndzia93

19.07.2016 21:53
Ładnie wygląda :)

sezamek

19.07.2016 20:56
bardzo smaczne

ania2610

19.07.2016 19:16
świetna pieczeń!

Wacław

19.07.2016 18:20
pyszna pieczeń na obiadek :-)

Stenka

19.07.2016 17:38
ciekawy przepis

Aleksandra/Olcia

19.07.2016 14:46
ale apetyczna pieczeń

ben-ka

19.07.2016 14:32
Super !!! podoba mi się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat