Kolorowa kremówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Krem:

  • margaryna

    25 dag
  • Ciasto:

  • jajka

    6 sztuk
  • mąka

    1.1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kolorowe barwniki

  • DODATKOWO:

  • śliwki w syropie

    10 sztuk
  • cukier puder

  • alkohol

  • krem do karpatki

    1 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na trzy części zabarwić dowolnymi barwnikami ja użyłam niebieskiego, czerwonego i żółtego.
Przygotować prostokątną formę (33cm na 22 cm), ciasto lać warstwami w dowolnej kolejności, ciasto delikatnie przemieszać.
Piec e temp. 180st około 30 min.
Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu przeciąć na dwa placki i nasączyć je alkoholem u mnie wino wiśniowe, następnie dolny placek posmarować połową masy na niej ułożyć połówki śliwek i przykryć resztą masy, następnie całość przykryć drugim ciastem.
Schłodzić w lodówce i przed podaniem posypać cukrem pudrem, ciasto można dodatkowo ozdobić.
Krem ugotować z godnie z przepisem na opakowaniu i po wystudzeniu utrzeć z margaryną na gładki krem.
Można zrobić zwykły krem budyniowy, ale jednak krem gotowy do karpatki ma inny i wyjątkowy smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna34 07.01.2013 20:48
bardzo ładnie podane
MAR3STA 01.12.2012 17:30
pięknie się prezentuje i do tego bardzo smaczna
mufinka79 27.11.2012 18:54
wyglądają bajecznie :)
Joanna46 27.11.2012 18:22
No bardzo kolorowa.
AURELKA 27.11.2012 17:59
je się oczami
adelajda 27.11.2012 17:46
na pewno smaczna !!!
Anna169Hosz 27.11.2012 17:27
Ładne.
maciek7 27.11.2012 17:15
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat