Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa kremówka
Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na trzy części zabarwić dowolnymi barwnikami ja użyłam niebieskiego, czerwonego i żółtego.
Przygotować prostokątną formę (33cm na 22 cm), ciasto lać warstwami w dowolnej kolejności, ciasto delikatnie przemieszać.
Piec e temp. 180st około 30 min.
Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu przeciąć na dwa placki i nasączyć je alkoholem u mnie wino wiśniowe, następnie dolny placek posmarować połową masy na niej ułożyć połówki śliwek i przykryć resztą masy, następnie całość przykryć drugim ciastem.
Schłodzić w lodówce i przed podaniem posypać cukrem pudrem, ciasto można dodatkowo ozdobić.
Krem ugotować z godnie z przepisem na opakowaniu i po wystudzeniu utrzeć z margaryną na gładki krem.
Można zrobić zwykły krem budyniowy, ale jednak krem gotowy do karpatki ma inny i wyjątkowy smak.