Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa babka z białek.

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 8 szt
cukier kryształ 1,5 szkl
olej 150 ml
mąka pszenna 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 3 łyżki
żółtko jajek 3 szt
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
mak 4 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
kisiel żurawinowy 2 łyżki
barwnik spożywczy do ciast 3-4 krople
sól szczypta
cukier puder

Porada

Kolorowa babka to dobry sposób na wykorzystanie pozostałych białek z innego ciasta. Nie wymaga dużej pracy a efekt zawsze zachwyca.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa babka z białek.

Kroki postępowania

1
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
Krok 1 - Kolorowa babka z białek. foto
2
Następnie dodać olej i 1,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia
Krok 2 - Kolorowa babka z białek. foto
3
Wymieszać na najniższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus, zamieszać.
Krok 3 - Kolorowa babka z białek. foto
4
Ciasto podzielić na 4 części Do jednej części dodać 3 żółtka, 3 łyżki mąki aromat waniliowy.
Krok 4 - Kolorowa babka z białek. foto
5
Do drugiej mak, wiórki kokosowe i aromat migdałowy.
Krok 5 - Kolorowa babka z białek. foto
6
Do trzeciej kakao i kawę mieloną.
Krok 6 - Kolorowa babka z białek. foto
7
Do czwartej części dodać kisiel żurawinowy i barwnik spożywczy.
Krok 7 - Kolorowa babka z białek. foto
8
Formę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta. Ciasto wylać w następującej kolejności. Pierwsze ciasto białe
Krok 8 - Kolorowa babka z białek. foto
9
Drugie ciasto z makiem
Krok 9 - Kolorowa babka z białek. foto
10
Następnie ciasto kakaowe
Krok 10 - Kolorowa babka z białek. foto
11
Ostatnie ciasto z kisielem
Krok 11 - Kolorowa babka z białek. foto
12
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut. Upieczoną babkę ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Krok 12 - Kolorowa babka z białek. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 02.11.2015 19:31
pięknie wyszła ci ta babka
Malgorzata549 14.04.2015 13:00
pyszny pomysł
adelajda 16.01.2015 06:31
dobra babka
Katarzyna59 06.07.2014 19:29
rewelacyjna
olkaaa 31.05.2014 19:44
bardzo lubię
Kejti 05.05.2014 14:10
Fajna babka :-)
ben-ka 05.05.2014 09:41
Wygląda bardzo smakowicie.
Małgorzata9 04.05.2014 21:56
super pomysł na wykorzystanie białek
malaczarna23 04.05.2014 20:54
wspaniała babka ;)
Jusiaa 04.05.2014 20:42
Uwielbiam takie babki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak