Kołocz Śląski z serem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • CIASTO
  • mąka

    500 g
  • jajka

    2 sztuki
  • drożdże

    50 g
  • margaryna

    0,5 kostki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mleko

    200 ml
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • sól

    szczypta
  • SER
  • ser biały

    1 kg
  • jajka

    4 sztuki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • cukier

    1/3 szklanki
  • margaryna

    0,5 kostki
  • POSYPKA
  • masło

    0,5 kostki
  • margaryna

    5 g
  • żółtka

    2 sztuki
  • mąka

    250 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kołocz Śląski z serem foto
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Kołocz Śląski z serem foto
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym , pod koniec dodawać po łyżce sera. Do masy serowej dodać rozpuszczoną margarynę oraz budyń i rodzynki, chwilkę miksować. Składniki na posypkę łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odkładamy na ok 30 min do lodówki.
Krok 3 - Kołocz Śląski z serem foto
Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować ok 4 mm i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. Za pomocą widelca zrobić w cieście dziurki, by ciasto za bardzo nie urosło. Wyłożyć masę serową i równomiernie rozprowadzić, a następnie przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ponownie nakłuć widelcem.
Krok 4 - Kołocz Śląski z serem foto
Posypkę układamy na cieście jeden obok drugiego - urywając małe kawałki ciasta i lekko wbijając w nie kciuk. Gotowe wkładamy do piekarnika na ok 40 min w temp. 200'C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (76)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 10:39
Śląski kołacz smakuje pysznie ;)
IZABELA29 15.03.2016 12:01
świetnie wygląda
Grazyna0211 03.12.2015 19:17
świetny kołacz
JulkaTomeczek 24.08.2015 23:25
Smaczne ciasto
Klausia 02.05.2015 23:43
smaczne to :)
paulette17 15.03.2015 18:56
Bardzo spodobał mi się ten przepis :) na pewno wypróbuję :)
AnielskaSlodycz 17.01.2015 11:15
Jeszcze nie jadłam takiego bardzo ładnie się prezentuje.
Laila2786 24.10.2014 14:44
pyszne ciasto
Ania96 04.10.2014 12:29
znam coś takiego ale pod nazwą kołacz
Aleksandria 21.09.2014 21:29
Bardzo smaczny, właśnie zjadłam 3 kawałki, jeszcze ciepłego;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat