Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołduny tatarskie w rosole z baranen na czele :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szkl
Farsz:
udziec barani 200 g
barani łój nerkowy 200 g
sól, sukier, pieprz
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
rosół wołowy 2 litry
woda 2/3 (gotowana, posolona)
polędwica wołowa 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kołduny tatarskie w rosole z baranen na czele :)

Z mąki i przegotowanej, osolonej wody zarób ciągnące się ciasto. Wrabiaj je około godziny. Gdy ciasto będzie lśniące i sprężyste – wbijaj je o stolnice ze wszystkich stron. Potem przykryj ściereczką i odłóż na godzinę. Wołowinę, baraninę oczyść ze ścięgien i błon, łój schłodź w lodówce. Mięsa drobno pokrój, łój zetrzyj na tarce i połącz go z mięsem, cukrem i roztartym czosnkiem. Przypraw. Farsz rozrób ręką z kilkoma łyżkami rosołu. Ciasto rozwałkuj na placek i szklanką wykrój krążki. Na każdym połóż farsz i sklej zwilżając brzegi. Kołduny kładź na wrzący rosół i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak