Kołacz z serem i porzeczkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    400 g
  • jajka

    3 szt
  • masło miękkie

    60 g
  • mleko ciepłe

    200 ml
  • drożdże świeże

    25 g
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    szczypta
  • olej

    2 łyżki

Farsz

  • ser biały

    250 g
  • wiórki kokosowe

    5 łyżek
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • jajko

    1 małe
  • porzeczki czarne

    100 g
  • cukier

    1 kopiasta łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kołacz z serem i porzeczkami foto
. Mąkę przesiewamy do miski.
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki oprócz tłuszczu, mleko dolewamy stopniowo i miesimy ciasto (zostawiamy sobie odrobinę jajka do posmarowania wierzchu ).
Pod koniec dodajemy miękkie masło i olej.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i miesimy przez chwilę, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy ciasto na dwie części, większą i mniejszą (2 :3).
Mniejszą wałkujemy na placek o średnicy 26 cm i wkładamy na spód wysmarowanej masłem tortownicy.
Większą wałkujemy na większy placek, mniej więcej 36-38 cm średnicy.
Krok 2 - Kołacz z serem i porzeczkami foto
Twaróg przeciskamy przez praskę.
Mleko gotujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilę gotujemy, aż mleko się wchłonie, studzimy.
Łączymy z twarogiem i jajkiem.
Porzeczki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Na środek mniejszego placka wykładamy porzeczki i posypujemy je kopiastą łyżką cukru.
Krok 3 - Kołacz z serem i porzeczkami foto
Większy placek nacinamy i nakładamy na mniejszy.
Lekko dociskamy brzegi, aby ciasto się skleiło.
Krok 4 - Kołacz z serem i porzeczkami foto
Na brzeg nakładamy nadzienie serowe.
Wystające od spodu ciasto zawijamy na farszu tworząc tunelik.
Krok 5 - Kołacz z serem i porzeczkami foto
Powstały rulon nacinamy co ok. 4 cm i wywijamy farszem do góry.
Na gotowym kołaczu zapinamy obręcz i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 35 minut w 175-180 *C.
Studzimy na kratce.
Kołacz kroimy jak tort.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 26.06.2017 09:36
smaczny wypiek
Krystyna32 26.06.2017 08:22
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat