Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
400 g -
jajko
3 szt -
masło miękkie
60 g -
mleko ciepłe
200 ml -
drożdże świeże
25 g -
cukier
4 łyżki -
sól
szczypta -
olej
2 łyżki
Farsz
-
ser biały
250 g -
wiórki kokosowe
5 łyżek -
cukier
3 łyżki -
mleko
3 łyżki -
jajko
1 małe -
porzeczki czarne
100 g -
cukier
1 kopiasta łyżka
Przepis i sposób przygotowania Kołacz z serem i porzeczkami
Kroki postępowania

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki oprócz tłuszczu, mleko dolewamy stopniowo i miesimy ciasto (zostawiamy sobie odrobinę jajka do posmarowania wierzchu ).
Pod koniec dodajemy miękkie masło i olej.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i miesimy przez chwilę, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy ciasto na dwie części, większą i mniejszą (2 :3).
Mniejszą wałkujemy na placek o średnicy 26 cm i wkładamy na spód wysmarowanej masłem tortownicy.
Większą wałkujemy na większy placek, mniej więcej 36-38 cm średnicy.

Mleko gotujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilę gotujemy, aż mleko się wchłonie, studzimy.
Łączymy z twarogiem i jajkiem.
Porzeczki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Na środek mniejszego placka wykładamy porzeczki i posypujemy je kopiastą łyżką cukru.

Lekko dociskamy brzegi, aby ciasto się skleiło.

Wystające od spodu ciasto zawijamy na farszu tworząc tunelik.

Na gotowym kołaczu zapinamy obręcz i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 35 minut w 175-180 *C.
Studzimy na kratce.
Kołacz kroimy jak tort.
Komentarze (2)