Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołacz z serem i porzeczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 g
jajko 3 szt
masło miękkie 60 g
mleko ciepłe 200 ml
drożdże świeże 25 g
cukier 4 łyżki
sól szczypta
olej 2 łyżki

Farsz

ser biały 250 g
wiórki kokosowe 5 łyżek
cukier 3 łyżki
mleko 3 łyżki
jajko 1 małe
porzeczki czarne 100 g
cukier 1 kopiasta łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kołacz z serem i porzeczkami

Kroki postępowania

1
. Mąkę przesiewamy do miski.
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki oprócz tłuszczu, mleko dolewamy stopniowo i miesimy ciasto (zostawiamy sobie odrobinę jajka do posmarowania wierzchu ).
Pod koniec dodajemy miękkie masło i olej.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i miesimy przez chwilę, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy ciasto na dwie części, większą i mniejszą (2 :3).
Mniejszą wałkujemy na placek o średnicy 26 cm i wkładamy na spód wysmarowanej masłem tortownicy.
Większą wałkujemy na większy placek, mniej więcej 36-38 cm średnicy.
Krok 1 - Kołacz z serem i porzeczkami foto
2
Twaróg przeciskamy przez praskę.
Mleko gotujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilę gotujemy, aż mleko się wchłonie, studzimy.
Łączymy z twarogiem i jajkiem.
Porzeczki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Na środek mniejszego placka wykładamy porzeczki i posypujemy je kopiastą łyżką cukru.
Krok 2 - Kołacz z serem i porzeczkami foto
3
Większy placek nacinamy i nakładamy na mniejszy.
Lekko dociskamy brzegi, aby ciasto się skleiło.
Krok 3 - Kołacz z serem i porzeczkami foto
4
Na brzeg nakładamy nadzienie serowe.
Wystające od spodu ciasto zawijamy na farszu tworząc tunelik.
Krok 4 - Kołacz z serem i porzeczkami foto
5
Powstały rulon nacinamy co ok. 4 cm i wywijamy farszem do góry.
Na gotowym kołaczu zapinamy obręcz i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 35 minut w 175-180 *C.
Studzimy na kratce.
Kołacz kroimy jak tort.
Krok 5 - Kołacz z serem i porzeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.06.2017 09:36
smaczny wypiek
Krystyna32 26.06.2017 08:22
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak