Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołacz z serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 0.5 kg
drożdże 5 dkg
margaryna 15 dkg
cukier 10 dkg
jaja 2 sztuki
mleko 1 szklanka
ser
rodzynki
cukier 5 łyżek
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kruszonka
mąka pszenna 40 dkg
margaryna 20 dkg
cukier 25 dkg
twaróg 1 (zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Kołacz z serem

Kroki postępowania

1
ciasto

Mleko podgrzać,rozpuścić w nim drożdże.
W przesianej mące zrobić dołek,wlać drożdże lekko przemieszać.
Margarynę stopić-wystudzić.
Jajka rozbełtać.
Jak drożdże lekko podrosną dodać margarynę,jajka,cukier i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kołacz z serem foto
2
ser

Twaróg zmiksować z jajkami,cukrem,proszkiem budyniowym i mąką.
Wmieszać rodzynki.
Krok 2 - Kołacz z serem foto
3
kruszonka

Margarynę stopić-lekko ostudzić,
dodać mąkę i cukier,zagnieść,owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Krok 3 - Kołacz z serem foto
4
Podrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem,wylać na nie ser i ułożyć kruszonkę.
Piec w 180 stopniach min 60 minut
Krok 4 - Kołacz z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lampencjo 26.05.2013 14:43
ciekawy przepis
joanna30 26.05.2013 12:37
Pyszniutkie :)
IwonaDD 26.05.2013 11:01
super smak
Renata9 26.05.2013 10:30
smaczne ciasto
iwi 26.05.2013 10:15
To jest to.
Izabela77 26.05.2013 10:02
dawno nie jadłam dobrego kołacza
Konczi 26.05.2013 10:01
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak