Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koktajlowa tarta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 220 gram
margaryna 110 gram
jajko 1 sztuka
woda 1 łyżka
sól 1/3 łyżeczki
proszek do pieczenia szczypta

NADZIENIE

jajko 2 sztuki
śmietana 2 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
bazylia 1/2 łyżeczki, suszonej
pomidorki koktajlowe 300 gram
ser feta 100 gram
bazylia świeża do dekoracji

Porada

Ciasto dzięki podpieczeniu jest kruche i nie nasiąka. Pomidorki są soczyste a spoiwo delikatne. Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Koktajlowa tarta

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto.
Krok 1 - Koktajlowa tarta foto
2
Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika na około 15 minut w 180°C (by się podpiekło).
Po tym czasie nakładamy nadzienie i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Podajemy na ciepło.
Krok 2 - Koktajlowa tarta foto
3
NADZIENIE:Jajko i śmietanę przekładamy do garnuszka i mieszamy. Do mieszaniny dodajemy tymianek oraz bazylię. Tak przygotowane spoiwo wylewamy na podpieczoną tarte.
Krok 3 - Koktajlowa tarta foto
4
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowy myjemy i osuszamy.
Krok 4 - Koktajlowa tarta foto
5
Tak przygotowane przekrawamy na połowę. Z połowy wydrążamy środek. W jego miejsce wkładamy kostkę pokrojonego sera feta.
Tak przygotowane pomidorki układamy na wylane spoiwo. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika.
Krok 5 - Koktajlowa tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 25.12.2015 09:29
super tarta
gusia1000 25.12.2015 01:28
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak