Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koktajl z zakwasu buraczanego

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kwas burakowy 2 szklanki
zsiadłe mleko 2 szklanki
natka pietruszki do podania
ogórek kiszony 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Porada

Serwujemy go jako napój orzeźwiający na podwieczorek lub zamiast zupy do obiadu. Można go jeść z razowym chlebem lub słonymi paluszkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Koktajl z zakwasu buraczanego

Zsiadłe mleko zmiksować ze startym na tarce ogórkiem, dodać kwas i dokładnie wymieszać. Doprawić solą , pieprzem i cukrem.
Kwas buraczany

Składniki:
• 2 kg buraków,
• 2-3 ząbki czosnku,
• 2 litry przegotowanej wody,
• 1 kromka razowego chleba,
• Sól, cukier (po pół łyżeczki)

Buraki obieramy, kroimy w plasterki. Tak przygotowane przekładamy do słoja wraz z obranym czosnkiem. Zalewamy całość delikatnie posoloną i osłodzona wodą.
Wierz przykrywamy kromka chleba.
Słoik przykrywamy gazą .
Odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 6 dni.
Przed użyciem napój przecedzamy.
Tak przygotowany barszcz możemy zlać do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu nawet kilka tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 31.01.2015 10:06
Jakże pięknie wygląda .. kolorek świetny i pewnie przepyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak