Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koktajl jeżynowo migdałowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały 1 szklanka
woda mineralna 3 szklanki
cukier trzcinowy 2 łyżki
jeżyny 1 szklanka
mięta 1 do dekoracji

Porada

Wegański bardzo zdrowy koktajl jeżynowo migdałowy. Polecam samemu zrobić mleczko migdałowe bo jest proste w zrobieniu i wiemy co pijemy.Mleczko migdałowe ma tendencję do rozwarstwienia, dlatego można je podgrzać trochę zanim zrobimy koktajl.

Przepis i sposób przygotowania na: Koktajl jeżynowo migdałowy

Kroki postępowania

1
Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie obieram je ze skórki. Jak dalej mamy problem że je obrać, zalewam ponownie gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Migdały obrane zalewam dwoma szklankami wody mineralnej i odstawiam na noc.
Krok 1 - Koktajl jeżynowo migdałowy foto
2
Na drugi dzień przekładam do kielicha i miksuję aż zrobi się papka migdałowa.Dolewam kolejną szklankę wody i dalej miksuję. Na sitko wykładam gazę i przecedzam mleczko. Odpad który zostaje nie wyrzucam , można go wykorzystać do zapiekanek, deserów.
Krok 2 - Koktajl jeżynowo migdałowy foto
3
Jeżyny podgrzewam z cukrem żeby się rozpuścił i miksuję blenderem, przecieram przez sitko. Nie lubię osobiście pestek. Do mleczka dodaję mus jeżynowy . Koktajl schładzam i podaję z miętą.


Krok 3 - Koktajl jeżynowo migdałowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.08.2017 18:37
na pewno bardzo smaczny
anka1988 25.08.2017 14:21
koktajl migdałowy - na pewno smaczny!
bietka 25.08.2017 12:34
na pewno smaczny : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak