Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy sernik na kruchym cieście
Kroki postępowania
1. Przygotowujemy ciasto kruche na spód i posypkę z podanych składników:
2,8 szklanki mąki
0.5 szklanki cukru pudru
2 jaja
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
150 gramów masła
Masło rozdrabniamy, wszystko wrzucamy do miseczki i razem miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Masą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (cienko). Resztę ciasta chowamy do lodówki. Blaszkę z wyłożonym spodem wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
3. Pora na masę serową, którą robimy z podanych składników:
6 jaj
100 gramów masła
1 kilogram sera
0,8 szklanki cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ulubiony olejek (opcjonalnie)
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy piankę.
Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy pokrojone masło, olejek i ucieramy dalej. Dodajemy stopniowo ser, stale miksując, wiórki kokosowe i miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
4. Łączymy białka z masą z serem i wiórkami delikatnie mieszając.
6. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta (na tarce o grubych oczkach).
7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy około 1 godzinę 20 minut (± 10 minut). Czas pieczenia zależy tak naprawdę od rodzaju sera, wielkości jajek, które użyliśmy i wielu innych czynników. Warto sprawdzić patyczkiem lub delikatnie potrząść ciastem. Jeżeli środek sernika jest galaretowaty to znaczy, że ciasto musi się jeszcze piec.
8. Dobrze jest ciasto zostawić w piekarniku, aby na spokojnie wystygło. Wtedy nie opadnie.
Smacznego :)