Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy puszek
Blacha 25 x 35 cm
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodać szklankę cukru i dalej ubijać.
Żółtka wymieszać z olejem i wlać do piany. Mąkę ( 1 szkl. pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej) połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany i delikatnie zmieszać. Ciasto wlać na dużą blachę i upiec.
Masa:
Z mleka, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru ugotować budyń i po przestudzeniu zmiksować z kostką masła.
Posypka kokosowa:
N patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać łyżkę cukru i kokos. Zesmażyć na złoty kolor i przestudzić.
Ciasto przekroić na dwie części. Posmarować powidłami, i przełożyć masą.
Nałożyć drugą część ciasta, posmarować masą i posypać kokosem.