Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy puszek

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 1 1/2 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
olej 8 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 1 słoiczek
mleko 1/2 litra
mąka pszenna 2 łyżki
masło 1 kostka
kokos 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy puszek

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodać szklankę cukru i dalej ubijać.
Żółtka wymieszać z olejem i wlać do piany. Mąkę ( 1 szkl. pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej) połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany i delikatnie zmieszać. Ciasto wlać na dużą blachę i upiec.

Masa:
Z mleka, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru ugotować budyń i po przestudzeniu zmiksować z kostką masła.

Posypka kokosowa:
N patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać łyżkę cukru i kokos. Zesmażyć na złoty kolor i przestudzić.
Ciasto przekroić na dwie części. Posmarować powidłami, i przełożyć masą.
Nałożyć drugą część ciasta, posmarować masą i posypać kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jowant 11.03.2014 10:36
pyszności ;)
Milka100 11.03.2014 10:28
paluszki lizać
Joannasz3190 11.03.2014 10:07
Rewelacyjny deser :)
patryska76 11.03.2014 08:48
Pyszne ciacho ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak