Kokosowy pleśniak z porzeczkami

Kokosowy pleśniak z porzeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto kruche

  • olej kokosowy

    200 g
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka krupczatka

    1/2 szklanki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • żółtka

    5 sztuk

beza

  • białka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • ocet winny czerwony

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

pozostałe

  • porzeczki

    600 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto

Do miski przekładam olej kokosowy twardy. Jeżeli ma konsystencję lejącą bo jest za ciepło to wkładam do lodówki. Dodaję mąki przesiane, cukier, żółtka, sól, proszek i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma ale bardzo szybko.
Krok 2 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto
Nie zaleca się długiego wyrabiania ciasta. Wkładam do lodówki na godzinę .
Krok 3 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto
Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej na blaszkę. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dól i podpiekam spód ciasta 15 minut.
Krok 4 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto
Porzeczki obieram, myję i osuszam. Mieszam z mąką ziemniaczaną i wykładam na ciepłe ciasto.
Krok 5 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto
Białka temp pokojowa ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, dodaję do łyżce cukier i jak się rozpuści dodaję kolejną łyżkę i tak do końca cały czas miksując. Na końcu dodaję ocet winny i mąkę ziemniaczaną i ubijam jeszcze chwilę. Beza ma być gęsta i lśniąca.


Krok 6 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto
Dodaję bezę, na nią ścieram resztę ciasta i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na temp 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Ciasto wyjmuję i studzę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

21.04.2017 11:11
Wspaniałe ciasto i idealnie Ci się upiekło :)

Renata9

20.04.2017 23:03
Bardzo ładnie wygląda i na pewno smaczny

halina17

20.04.2017 21:17
Apetycznie wygląda ciasto.

Renataj

20.04.2017 19:44
Zapachniało latem:)

Bernadeta1

20.04.2017 19:41
uwielbiam takie ciasto

Aleksandra/Olcia

20.04.2017 19:19
ale smakowite ciacho

Wiesława1

20.04.2017 18:34
Pyszne ciacho

Bożena Matuszczyk

20.04.2017 17:44
Pyszności jak zawsze;)

KORAL

20.04.2017 17:31
Doskonałe połączenie :)

agaK.

20.04.2017 17:29
Wyobrażam sobie fajny, słodko-kwaśny smak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat