Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy murzynek bez jajek

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
kakao 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
aromat waniliowy
ocet 1 łyżka
mleko 2 szklanki
olej 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1 szklanka
cukier puder do posypania
rodzynki (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy murzynek bez jajek

Kroki postępowania

1
Mąkę, kakao i sodę oczyszczoną przesiewamy. Suche składniki miksujemy z mlekiem i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w smaku, a sprawi, że cisto nie będzie miało metalicznego posmaku sody) oraz odrobinę aromatu waniliowego. Jako ostatnie dosypujemy wiórki kokosowe (wg gustu możemy je zamienić na posiekane orzechy).
Krok 1 - Kokosowy murzynek bez jajek foto
2
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formy.
Krok 2 - Kokosowy murzynek bez jajek foto
3
Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40-45 minut. Wyduszone posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Kokosowy murzynek bez jajek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 18.05.2015 13:28
Prezentuje się pysznie :)
Rycerz
Rycerz 18.05.2015 12:26
Ciekawy ten pomysł z octem względem sody oczyszczonej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak