Kokosowy metrowiec Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto jasne

  • jajka

    4 szt duże
  • mąka pszenna

    1,5 szk typ 500
  • cukier

    1/2 szk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    8 łyżek
  • olej rzepakowy

    6 łyżek
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki

Ciasto ciemne

  • jajka

    4 szt duże
  • mąka pszenna

    1,5 szk
  • cukier

    1/2 szk
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    8 łyżeczek
  • olej rzepakowy

    8 łyżek
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki

Masa

  • mleko

    750 ml
  • żółtka

    3 szt
  • cukier

    do smaku
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • masło

    300 g miękkiego
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki

Polewa

  • śmietana

    1 szk 35 %
  • czekolada deserowa

    150 g
  • biała czekolada

    100 g

dodatkowo

  • kolorowa posypka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować dwie miski.
Białka oddzielić od żółtek i do obu misek dodać po 4 żółtka i po 8 łyżek oleju..
Wodę zagotować z cukrem a gdy przestygnie równo rozdzielić do misek.
Potem dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i do jednej dodatkową mąkę a do drugiej kakao.
Obie zawartości misek zmiksować a potem ubić pianę z białek i rozdzielić ją na dwie miski i połączyć delikatnie z ciastami.
Foremki ( u mnie o wymiarach 11 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do jednej wyłożyć jasne a do drugiej ciemne ciasto.
Blaszki wstawić do piekarnika i piec 35 minut w 180 stopniach.
Potem ciasta wyjąć i wystudzić, pokroić na plastry.

2/3 mleka zagotować z cukrem.
W pozostałym mleku wymieszać żółtka i obie mąki a gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszać żeby nie zrobiły się grudki.
Gotować kilka minut a potem zakryć szczelnie budy folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło zmiksować i dodawać porcjami budyń, ucierać aż masa będzie gładka.
Dodać wiórki i jeszcze chwilę mieszać masę.

Masą przekładać plastry ciasta na przemian czyli ciasto ciemne lub jasne, masa i drugi kolor ciasta i tak do końca.
Najlepiej utworzyć dwa ciasta.
Potem wstawić ciasta do lodówki i przygotować polewę.
W rondelku zagrzać śmietankę, dodać czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści.
Należy uważać aby nie zagotować.
Polewę wystudzić a gdy zacznie się ścinać polać nią ciasta i posypać posypką.
Przed podaniem kroić ukośnie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 22.06.2017 15:13
moje ulubione ciacho :)
ben-ka 22.06.2017 11:58
Bardzo dawno nie piekłam metrowca......

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat