Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy metrowiec Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto jasne

jajko 4 szt duże
mąka pszenna 1,5 szk typ 500
cukier 1/2 szk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 8 łyżek
olej rzepakowy 6 łyżek
wiórki kokosowe 3 łyżki

Ciasto ciemne

jajko 4 szt duże
mąka pszenna 1,5 szk
cukier 1/2 szk
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 8 łyżeczek
olej rzepakowy 8 łyżek
wiórki kokosowe 3 łyżki

Masa

mleko 750 ml
żółtko jajek 3 szt
cukier do smaku
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 300 g miękkiego
wiórki kokosowe 4 łyżki

Polewa

śmietana 1 szk 35 %
czekolada deserowa 150 g
biała czekolada 100 g

dodatkowo

kolorowa posypka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy metrowiec Zewy

Przygotować dwie miski.
Białka oddzielić od żółtek i do obu misek dodać po 4 żółtka i po 8 łyżek oleju..
Wodę zagotować z cukrem a gdy przestygnie równo rozdzielić do misek.
Potem dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i do jednej dodatkową mąkę a do drugiej kakao.
Obie zawartości misek zmiksować a potem ubić pianę z białek i rozdzielić ją na dwie miski i połączyć delikatnie z ciastami.
Foremki ( u mnie o wymiarach 11 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do jednej wyłożyć jasne a do drugiej ciemne ciasto.
Blaszki wstawić do piekarnika i piec 35 minut w 180 stopniach.
Potem ciasta wyjąć i wystudzić, pokroić na plastry.

2/3 mleka zagotować z cukrem.
W pozostałym mleku wymieszać żółtka i obie mąki a gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszać żeby nie zrobiły się grudki.
Gotować kilka minut a potem zakryć szczelnie budy folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło zmiksować i dodawać porcjami budyń, ucierać aż masa będzie gładka.
Dodać wiórki i jeszcze chwilę mieszać masę.

Masą przekładać plastry ciasta na przemian czyli ciasto ciemne lub jasne, masa i drugi kolor ciasta i tak do końca.
Najlepiej utworzyć dwa ciasta.
Potem wstawić ciasta do lodówki i przygotować polewę.
W rondelku zagrzać śmietankę, dodać czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści.
Należy uważać aby nie zagotować.
Polewę wystudzić a gdy zacznie się ścinać polać nią ciasta i posypać posypką.
Przed podaniem kroić ukośnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 22.06.2017 15:13
moje ulubione ciacho :)
ben-ka 22.06.2017 11:58
Bardzo dawno nie piekłam metrowca......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak