Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy metrowiec Zewy
Białka oddzielić od żółtek i do obu misek dodać po 4 żółtka i po 8 łyżek oleju..
Wodę zagotować z cukrem a gdy przestygnie równo rozdzielić do misek.
Potem dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i do jednej dodatkową mąkę a do drugiej kakao.
Obie zawartości misek zmiksować a potem ubić pianę z białek i rozdzielić ją na dwie miski i połączyć delikatnie z ciastami.
Foremki ( u mnie o wymiarach 11 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do jednej wyłożyć jasne a do drugiej ciemne ciasto.
Blaszki wstawić do piekarnika i piec 35 minut w 180 stopniach.
Potem ciasta wyjąć i wystudzić, pokroić na plastry.
2/3 mleka zagotować z cukrem.
W pozostałym mleku wymieszać żółtka i obie mąki a gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszać żeby nie zrobiły się grudki.
Gotować kilka minut a potem zakryć szczelnie budy folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło zmiksować i dodawać porcjami budyń, ucierać aż masa będzie gładka.
Dodać wiórki i jeszcze chwilę mieszać masę.
Masą przekładać plastry ciasta na przemian czyli ciasto ciemne lub jasne, masa i drugi kolor ciasta i tak do końca.
Najlepiej utworzyć dwa ciasta.
Potem wstawić ciasta do lodówki i przygotować polewę.
W rondelku zagrzać śmietankę, dodać czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści.
Należy uważać aby nie zagotować.
Polewę wystudzić a gdy zacznie się ścinać polać nią ciasta i posypać posypką.
Przed podaniem kroić ukośnie.