Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowo-migdałowy tort

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt I i II

jajko 6 sztuk
cukier 10 łyżek
mąka pszenna 11 łyżek
masło 50 g

Beza

białko 3
cukier 3/4 szklanki (najlepiej drobnego)
płatki migdałowe 150 g

Krem+posypka

serek mascarpone 500 g
cukier 2/3 szklanki
wiórki kokosowe 200 g
śmietana kokosowa 1/2 szklanki
likier kokosowy 2 łyżki

Porada

Biszkopt można nasączyć likierem Amaretto.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowo-migdałowy tort

Kroki postępowania

1
Spody dwóch tortownic wyłożyć papierem do pieczenia,a boki wysmarować masłem..Masło rozpuścić,odstawić.Jajka (w całości)włożyć do miski z bardzo ciepłą wodą na 30 minut.Po tym czasie wbić do miksera,dodać cukier i ubijać na najwyższych obrotach około 10 minut.Po tym czasie domieszać mąkę (mieszać bardzo delikatnie) i dodać rozpuszczone i przestudzone masło.Rozlać do dwóch toertownic.Piec w temp. 180st przez około 30 minut.Wystudzić.
Krok 1 - Kokosowo-migdałowy tort foto
2
Przygotować bezę.Białka lekko posolić i ubić na sztywną pianę.Dodawać powoli i stopniowo cukier cały czas ubijając.Łyżką domieszać płatki migdałów.Masę wyłożyć na tortownice o średnicy 26 cm (spód wyłożyć papierem do pieczenia),wyrównać.Piec w temp.150st. przez około godzinę.Wystudzić.
Krok 2 - Kokosowo-migdałowy tort foto
3
Przygotować krem.Śmietankę kokosowa, serek,cukier,likier i wiórki (100g) zmiksować na jednolitą masę.Podzielić na 3 części.Przekładać w następujący sposób: biszkopt.masa.biszkopt,masa,beza.1/2 ostatniej części masy.Pozostałą masą posmarować boki biszkoptu i udekorować wierzch.Posypać pozostałymi wiórkami.Schłodzić.
Krok 3 - Kokosowo-migdałowy tort foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 16.07.2015 10:13
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak