Kokosowo – kakaowy pudding z tapioki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    400 ml
  • mleko 2 %

    500 ml
  • tapioka

    0,5 szklanki
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania



Mleczko kokosowe i 250ml zwykłego mleka przelewamy do garnuszka, wsypujemy tapiokę. Mieszamy i odstawiamy na godzinę ( można również odstawić na całą noc ).

Po godzinie dolewamy pozostałe 250ml mleka, wstawiamy garnuszek z tapioką na mały gaz, gotujemy powoli, bardzo często mieszając, by pudding nie przypalił się ( a o to bardzo łatwo ). Pudding gotujemy do momentu, aż kuleczki tapioki napęcznieją i staną się przezroczyste, a całość znacznie zgęstnieje. Zestawiamy wtedy garnuszek z ognia, dodajemy miód, mieszamy dokładnie.

Tapiokę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy i przekładamy do szklaneczek, lub innych naczynek, w których będziemy podawali deser. Drugą część deseru, przekładamy na wierzch, na warstwę kakaową.
NiePieprz.pl
Jeżeli deser okaże się zbyt mało słodki, można dosłodzić go według upodobań. Warto zrobić to na etapie, kiedy dodajemy miód, przed rozlaniem tapioki do szklaneczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat