Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowo – kakaowy pudding z tapioki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko kokosowe 400 ml
mleko 2% 500 ml
tapioka 0,5 szklanki
miód prawdziwy 2 łyżki
kakao 1 łyżka

Porada

Jeżeli deser okaże się zbyt mało słodki, można dosłodzić go według upodobań. Warto zrobić to na etapie, kiedy dodajemy miód, przed rozlaniem tapioki do szklaneczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowo – kakaowy pudding z tapioki



Mleczko kokosowe i 250ml zwykłego mleka przelewamy do garnuszka, wsypujemy tapiokę. Mieszamy i odstawiamy na godzinę ( można również odstawić na całą noc ).

Po godzinie dolewamy pozostałe 250ml mleka, wstawiamy garnuszek z tapioką na mały gaz, gotujemy powoli, bardzo często mieszając, by pudding nie przypalił się ( a o to bardzo łatwo ). Pudding gotujemy do momentu, aż kuleczki tapioki napęcznieją i staną się przezroczyste, a całość znacznie zgęstnieje. Zestawiamy wtedy garnuszek z ognia, dodajemy miód, mieszamy dokładnie.

Tapiokę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy i przekładamy do szklaneczek, lub innych naczynek, w których będziemy podawali deser. Drugą część deseru, przekładamy na wierzch, na warstwę kakaową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak