Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowo- cappuccinowa pychotka

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt ciemny

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
olej 8 łyżek
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżka
ocet 1 łyżka
kakao 1,5 łyżki

Ciasto kokosowe

białko 5 szt
cukier 3/4 szkl
wiórki kokosowe 6 łyżek
mąka pszenna 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa cappuccino

budyń śmietankowy 2 op
mleko 500 ml
cukier waniliowy 1 op
masło 200 g
cukier puder 3 łyżki
cappuccino śmietankowe 4 łyżki
spirytus 1 kieliszek

Dodatkowo

czekolada gorzka 1 tabliczka
wiórki kokosowe do posypnia

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowo- cappuccinowa pychotka

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Nie przerywając ubijania dodawać olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cm 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

2. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać cukier oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Masa cappuccino: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować około 3 minut. Odstawiać do przestudzenia. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Na końcu do masy dodać proszek cappuccino oraz spirytus. Utrzeć.

4. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptu, wyrównać. Przykryć ciastem kokosowym. Na cieście kokosowym rozsmarować drugą część masy cappuccino. Przykryć drugim blatem biszkoptu.

5. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladą polewać wierzch ciasta. Gotowe ciasto oprószyć wiórkami kokosowym i wstawać na 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 12.02.2016 18:36
Wspaniała ta pychotka :)
agnieszka214 12.02.2016 17:04
Lubię dobre ciasto
misia53 11.02.2016 23:30
takie pychotki to ja bardzo lubię
norweska20 11.02.2016 15:32
faktycznie pychotka
Janina 11.02.2016 15:31
Świetne ciasto;))
wyattearp 11.02.2016 14:38
pyszne ciacho !!!!
Agnieszka-87-25 11.02.2016 14:37
dobre ciasto
ania2610 11.02.2016 14:35
fajne ciasto, tyle smaków - pycha!
monikaT83 11.02.2016 14:01
Uwielbiam takie ciacha, szkoda że mi ich nie wolno :(
Agata3 11.02.2016 13:02
z chęcią wypróbuję przepis :)
joannaa24 11.02.2016 12:34
Super ciasto
Aleksandra/Olcia 11.02.2016 12:10
mniam mniam
dom-agi 11.02.2016 11:29
Musi być pyszne!
Krystyna32 11.02.2016 10:16
pyszności :)
Mniam 11.02.2016 10:03
Prawdziwa pychotka! Zjadłabym ze smakiem :)
bryndzia93 11.02.2016 09:32
Fajne ciacho :)
Krzysztof15 11.02.2016 09:28
smaczne ciacho
gusia1000 11.02.2016 08:50
Pyszne ciasto.
gosia56 11.02.2016 08:47
na pewno pyszne ciasto;)
Ewelina1991 11.02.2016 08:18
dobre ciasto
Maridka19 11.02.2016 07:47
Bardzo smaczne ciasto :)
pestka 10.02.2016 23:48
pyszny deser
Iwusia 10.02.2016 23:46
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak