Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowo-aroniowe ciasto

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kokosowo-aroniowe ciasto łączy w sobie kwaskowatość aronii, słodycz bezy i ciekawy smak kokosa. Świetnie nadaje się na niedzielny deser, specjalne okazje czy na co dzień dla miłośników słodkości. 

Składniki:

CIASTO blaszka 24x36 cm

mąka 3 szklanki
margaryna 1 kostka
cukier puder 4 łyżek
żółtko jajek 5 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 1 łyżka

ARONIA

aronia 1,5 litra owoców
cukier 0,5 szklanki
sok z cytryny z jednej

KOKOSOWA PIANKA

białko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
wiórki kokosowe 200 gram
proszek do pieczenia szczypta
śmietana 18 proc 1 szklanka

Porada

To pyszne i proste ciasto na każdą kieszeń.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowo-aroniowe ciasto

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część schładzamy w zamrażalniku, a drugą wykładamy na blaszkę ( 24x36 cm).
Krok 1 - Kokosowo-aroniowe ciasto foto
2
Na grysik wykładamy przygotowane owoce aronii.
Krok 2 - Kokosowo-aroniowe ciasto foto
3
Całość przykrywamy warstwą ciasta kokosowego, na którą ścieramy schłodzone ciasto.
Krok 3 - Kokosowo-aroniowe ciasto foto
4
Gotowe pieczemy około 50 minut w 180˚C. Upieczone studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Kokosowo-aroniowe ciasto foto
5
ARONIA: Umytą aronie umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier oraz sok z cytryny. Całość gotujemy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok.
Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną umieszczamy na sicie i odstawiamy na minimum godzinę, by owoce dobrze obciekły. Najlepiej aronie przygotować dzień wcześniej. Wówczas mają czas spokojnie ostygnąć i odsączyć się.
KOKOSOWA PIANKA: Białka ubijamy. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na aronie. Przykrywamy schłodzoną częścią ciasta. Pieczemy.


Krok 5 - Kokosowo-aroniowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 24.12.2015 20:54
co za ciasto, coś pysznego!
Poison1988 22.12.2015 08:06
o rany ślinka leci już na całego :)
gusia1000 21.12.2015 23:13
Znakomite.
Futka 20.12.2015 13:28
Bajeczne ciasto :)
Wiesława1 20.12.2015 12:57
Pyszny deser
gosia56 20.12.2015 12:44
super ciasto;)
Madzai 20.12.2015 11:59
Super ciacho
Ewelina1991 20.12.2015 09:42
z przyjemnością przetestuję przepis ;-)
Krzysztof15 20.12.2015 09:22
pyszne ciacho
Motorek 20.12.2015 08:11
smaczne ciasto
foczka-ks 19.12.2015 23:52
pomysłowo , smakowite
Iwusia 19.12.2015 23:21
ależ wspaniałe ciacho
Ada-Gaba 19.12.2015 22:42
rewelacyjne ciasto
Anna169Hosz 19.12.2015 22:19
Pysznie wygląda.
agaK. 19.12.2015 22:14
Ten portal nie jest miejscem dla ludzi na diecie, nie da się... Pyszne....!:)
bietka 19.12.2015 21:41
smaczne ciacho : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak