Kokosowo-aroniowe ciasto

Kokosowo-aroniowe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kokosowo-aroniowe ciasto łączy w sobie kwaskowatość aronii, słodycz bezy i ciekawy smak kokosa. Świetnie nadaje się na niedzielny deser, specjalne okazje czy na co dzień dla miłośników słodkości. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO blaszka 24x36 cm

  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier puder

    4 łyżek
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżka

ARONIA

  • aronia

    1,5 litra owoców
  • cukier

    0,5 szklanki
  • sok z cytryny

    z jednej

KOKOSOWA PIANKA

  • białko

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    200 gram
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kokosowo-aroniowe ciasto foto
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część schładzamy w zamrażalniku, a drugą wykładamy na blaszkę ( 24x36 cm).
Krok 2 - Kokosowo-aroniowe ciasto foto
Na grysik wykładamy przygotowane owoce aronii.
Krok 3 - Kokosowo-aroniowe ciasto foto
Całość przykrywamy warstwą ciasta kokosowego, na którą ścieramy schłodzone ciasto.
Krok 4 - Kokosowo-aroniowe ciasto foto
Gotowe pieczemy około 50 minut w 180˚C. Upieczone studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Kokosowo-aroniowe ciasto foto
ARONIA: Umytą aronie umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier oraz sok z cytryny. Całość gotujemy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok.
Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną umieszczamy na sicie i odstawiamy na minimum godzinę, by owoce dobrze obciekły. Najlepiej aronie przygotować dzień wcześniej. Wówczas mają czas spokojnie ostygnąć i odsączyć się.
KOKOSOWA PIANKA: Białka ubijamy. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na aronie. Przykrywamy schłodzoną częścią ciasta. Pieczemy.


Jadwiga/Jaga85
To pyszne i proste ciasto na każdą kieszeń.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 24.12.2015 20:54
co za ciasto, coś pysznego!
Poison1988 22.12.2015 08:06
o rany ślinka leci już na całego :)
gusia1000 21.12.2015 23:13
Znakomite.
Futka 20.12.2015 13:28
Bajeczne ciasto :)
Wiesława1 20.12.2015 12:57
Pyszny deser
gosia56 20.12.2015 12:44
super ciasto;)
Madzai 20.12.2015 11:59
Super ciacho
Ewelina1991 20.12.2015 09:42
z przyjemnością przetestuję przepis ;-)
Krzysztof15 20.12.2015 09:22
pyszne ciacho
Motorek 20.12.2015 08:11
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat