Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe szneki z serem i morelą
Do miski wykruszam drożdże, dodaję mleko kokosowe letnie kilka łyżek i dwie łyżki mąki, szczyptę cukru. Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka kokosowego letniego, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do składników i zarabiam mikserem. Masło rozpuszczam w rondelku i studzę. Dodaję do ciasta i zarabiam dalej mikserem. Ciasto odstawiam na około dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wykładam na stolnice podsypaną mąką, zagniatam i formuję kulki mniejsze niż pączek. Układam na blaszce wyłożonej papierem w odstępach dużych do wyrośnięcia na 30 minut. Dnem szklanki dociskam ciasto do dna blaszki i robię wgłębienia. Nadziewam serem, układam po połówce moreli.
Ser:
Do miski przekładam ser, dodaję cukier i żółtko i ucieram mikserem.
Kruszonka:
W misce zagniatam mąkę i masło oraz wiórki. Dodaję cukier na końcu i zagniatam ponownie. Kruszonkę wykładam na morele, posypuję wiórkami kokosowymi. Drożdżówki smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zarumienią.