Kokosowe szneki z serem i morelą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Słoneczne szneki z nutą kokosu, serem i morelami. Cud, miód, malina. Tak bym je określiła. Morele rozpływają się w drożdżowce, z dodatkiem sera tworzą pyszny duet. Do porannej kawy albo ze szklanką herbaty polecam skonsumować złocistą sznekę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    300 gramów
  • drożdże

    2 dag
  • cukier

    6 łyżek
  • sól

    1 szczypta
  • mleko kokosowe

    125 mililitrów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • żółtka

    2 sztuki

Składniki na nadzienie:

  • ser twarogowy

    250 gramów
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier

    3 łyżki
  • morele

    7 sztuk
  • wiórki kokosowe

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka

Składniki na kruszonkę:

  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wykruszam drożdże, dodaję mleko kokosowe letnie kilka łyżek i dwie łyżki mąki, szczyptę cukru. Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka kokosowego letniego, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do składników i zarabiam mikserem. Masło rozpuszczam w rondelku i studzę. Dodaję do ciasta i zarabiam dalej mikserem. Ciasto odstawiam na około dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wykładam na stolnice podsypaną mąką, zagniatam i formuję kulki mniejsze niż pączek. Układam na blaszce wyłożonej papierem w odstępach dużych do wyrośnięcia na 30 minut. Dnem szklanki dociskam ciasto do dna blaszki i robię wgłębienia. Nadziewam serem, układam po połówce moreli.

Ser: 
Do miski przekładam ser, dodaję cukier i żółtko i ucieram mikserem.

Kruszonka:
W misce zagniatam mąkę i masło oraz wiórki. Dodaję cukier na końcu i zagniatam ponownie. Kruszonkę wykładam na morele, posypuję wiórkami kokosowymi. Drożdżówki smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zarumienią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat