Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe naleśniki z miodem lub syropem klonowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Około 8 sztuk o średnicy 20 cm

mąka pszenna 75 gram
mąka ryżowa 4 łyżki
cukier 3 łyżki
wiórki kokosowe 50 gram
jajko 1 sztuka
mleko kokosowe 280 ml

Dodatkowo

olej do smażenia
sok z limonki
miód płynny
syrop klonowy

Porada

Takie naleśniki można kupić u wielu przydrożnych sprzedawców w Bangkoku i choć syrop klonowy nie jest typowym tajskim składnikiem, to w Tajlandii jest tak samo lubiany jak na całym świecie. Zamiast syropu klonowego możecie użyć dobrej jakości miodu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe naleśniki z miodem lub syropem klonowym

Mąkę pszenną, mąkę ryżową i cukier wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Po środku zrobić dołek, w który należy wbić jajko i wlać mleko kokosowe.
Jajko połączyć (widelcem) z mlekiem kokosowym, a następnie powoli rozmieszać z resztą składników - aż powstanie się jednolita masa.
Na patelni rozgrzać olej i szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Każdy placek smażyć (na dużym ogniu) przez około 1 minuty z jednej strony, po czym przewrócić i smażyć do zrumienienia się.
Gotowe naleśniki ułożyć na talerzach, polać miodem lub syropem klonowym i skropić sokiem z limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 25.09.2017 21:10
Dziękuję i polecam.
gusia1000 14.09.2017 21:09
Pod mój smak.
jejkuchnia 06.09.2017 12:53
Piękne są!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak