Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe kostki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj polecam wam bardzo smaczne kokosowe kostki, które przygotowałam z okazji Dnia Ojca. Kostki były zaskoczeniem dla rodzinki.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 0.5 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Składniki na polewę:

margaryna 1 sztuka
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 3 łyżki
woda zimna 5 łyżek

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe kostki

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
Do utartych żółtek stopniowo przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.(blaszkę o wymiarach 26/30 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 30 minut a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić.

Polewa: Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę, cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas mieszając dodać kakao. Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.

Wystudzone ciasto pokroić w kostkę wielkości około 2,5 na 2,5 cm. Kostki zamaczać w gorącej polewie, a następnie w wiórkach kokosowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.06.2018 21:45
Bardzo smaczne ,tanie i proste w wykonaniu.;)
gusia1000 25.06.2018 21:24
Pod mój smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak