Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe batoniki z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Batoniki są przepyszne, a ich zapach kusi już podczas pierwszych minut pieczenia. Dodam, że długo zachowują swoją świeżość i są doskonałą przekąską na spacer, do szkoły/pracy oraz świetnie się sprawdzą w przypadku niespodziewanych gości.

Składniki:

Na formę o wymiarach 15 x 30 cm, około 16 batoników:

wiórki kokosowe 200 g
cukier 85 g
jajko 2 sztuki
czekolada biała 150 g
suszona żurawina 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe batoniki z białą czekoladą i suszoną żurawiną

W misce należy wymieszać wiórki kokosowe, cukier, roztrzepane jajka, żurawinę oraz posiekaną (ale nie na drobno!) białą czekoladę.

Otrzymaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni - do uzyskania złocistego koloru. (Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika).

Batonikowe ciasto odstawić w blaszce do ostudzenia, a następnie pokroić na prostokątne kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:22
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 23.11.2018 22:50
Świetna przekąska dla niespodziewanych gości:)
Bożena Matuszczyk 23.11.2018 10:34
Wspaniałe i pyszne batoniki ,pod moje smaki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak