Kokosowe batoniki z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Kokosowe batoniki z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Batoniki są przepyszne, a ich zapach kusi już podczas pierwszych minut pieczenia. Dodam, że długo zachowują swoją świeżość i są doskonałą przekąską na spacer, do szkoły/pracy oraz świetnie się sprawdzą w przypadku niespodziewanych gości.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na formę o wymiarach 15 x 30 cm, około 16 batoników:

  • wiórki kokosowe

    200 g
  • cukier

    85 g
  • jajka

    2 sztuki
  • czekolada biała

    150 g
  • suszona żurawina

    60 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce należy wymieszać wiórki kokosowe, cukier, roztrzepane jajka, żurawinę oraz posiekaną (ale nie na drobno!) białą czekoladę.

Otrzymaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni - do uzyskania złocistego koloru. (Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika).

Batonikowe ciasto odstawić w blaszce do ostudzenia, a następnie pokroić na prostokątne kawałki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

23.11.2018 22:50
Świetna przekąska dla niespodziewanych gości:)

Bożena Matuszczyk

23.11.2018 10:34
Wspaniałe i pyszne batoniki ,pod moje smaki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat