Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowa panna cotta z musem ananasowym na kakaowym biszkopcie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 400 ml
mleko kokosowe 600 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżek
ananas w puszce 1 puszka
galaretka ananasowa 1 sztuka
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
cukier 1/2 szkl
laska wanili 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa panna cotta z musem ananasowym na kakaowym biszkopcie

Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy po łyżce cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dodajemy żółtka i miksujemy.
Mąkę, kakao przesiewamy i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z masą jajeczną.Lub mikserem na najniższych obrotach
Dno tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowane ciasto.
Pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i upuszczamy na podłogę w wysokości ok 60 cm. Wstawiamy do piekarnika do całkowitego wystudzenia. Tym sposobem biszkopt, który jest bez proszku do pieczenia nam nie opada i u mnie jest zawsze równy.

Wyjmujemy ananasy z puszki kroimy na kawałki i blenderem robimy z nich mus. Galaretkę i 2 łyżki żelatyny zalewamy ok pół szklanki zimnej wody i odstawiamy na chwilę. Po tym czasie wstawiamy to do mikrofali na najwyższą moc, na ok minutę. Wyjmujemy i mieszamy do rozpuszczenia się. W razie problemów czynność powtarzamy, pamiętając aby nie zagotować galaretki. Rozpuszczoną miksturę wlewamy do musu ananasowego.Głęboki talerz lub mniejszą tortownicę od tej w której pieczemy biszkopt wykładamy folią spożywczą i wlewamy mus, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Do garnka wlewamy śmietankę 30% i mleko kokosowe, dodajemy wyskrobane ziarenka z 1/2 laski wanilii i pustą laskę lub cukier waniliowy i podgrzewamy, słodzimy do smaku można to zagotować, nie ma problemu;) 6 łyżek żelatyny zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy na chwilę. Wstawiamy do mikrofali na chwilkę i mieszamy. Wyjmujemy puste laski wanilii, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Tak zostawiamy, aż wystygnie i zacznie delikatnie się ścinać. Mieszamy to co jakiś czas, ale dość często- ponieważ mleko kokosowe lubi się dzielić na wodę i śmietankę;).
W tortownicy układamy biszkopt, nasączamy go delikatnie pozostałym sokiem z ananasów, wylewamy troszkę przygotowanej panna cotty i wstawiamy najlepiej do zamrażalnika na dosłownie 3 minuty. Reszta stoi w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy i na środek układamy krążek musu ananasowego i zalewamy resztą panna cotty. Taki deser wędruje znów do lodówki.

Na moje oko można to jeszcze polać roztopioną czekoladą.
Życzę smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.08.2013 22:07
oo świetne wydanie :)
Małgorzata9 06.08.2013 21:38
fajne ciacho
misia53 06.08.2013 21:10
wspaniały deser
Andrzej8 06.08.2013 18:15
pięknie wygląda
malaczarna23 06.08.2013 17:14
wygląda świetnie:)
mufinka79 06.08.2013 17:05
Pysznie wygląda to ciacho :)
sanielcia 06.08.2013 13:02
Super deserek
Adamorek 06.08.2013 11:57
dobre letnie ciasto
wedith1 06.08.2013 11:37
Robi wrażenie :)
Katarzyna34 06.08.2013 11:37
wygląda smakowicie
Justyna/Dzastus 06.08.2013 11:25
no wyglada przepysznie
Pusia 06.08.2013 11:19
bardzo, bardzo apetycxna
lara 06.08.2013 10:38
rewelacja!!!
Paolcia 06.08.2013 10:33
bardzo fany przepis:)
Renata9 06.08.2013 10:11
pyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak