Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa panna cotta
Żelatynę rozpuścić w 2 - 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać.
W garnuszku/rondelku umieścić śmietanę kremówkę ( kremówka o zawartości tłuszczu 30% lub 36% ), mleko kokosowe, cukier i wydrążone nasionka z połowy laski wanilii ( zamiast można dać 2 - 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego ). Podgrzewać do połączenia składników i rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z palnika. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia.
Naczynie z mieszanką wstawić do większego naczynia z zimną wodą i mieszając od czasu do czasu ochładzać ją do momentu, aż zacznie wyraźnie gęstnieć ( będzie miała konsystencję żelową ).
Do 6 foremek ( filiżanek, miseczek) o pojemności 150 ml, rozlać schłodzoną mieszankę. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem każdą foremkę włożyć na klika sekund do miseczki z gorącą wodą, nożem poluzować brzegi. Przełożyć na talerzyki i dowolnie udekorować.
Smacznego :)
UWAGA: Odmierzając żelatynę użyłam łyżki o pojemności 15 ml i łyżeczki o pojemności 5 ml. Dodam, że była to płaska łyżka żelatyny i płaskie łyżeczki żelatyny. Uzyskałam dzięki temu idealną konsystencję panna cotty.