Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa kostka z truskawkami
- ciasto kokosowo-truskawkowe
- lekki deser na mleku kokosowym
- ciasto bez pieczenia
- deser kokosowy
Kokosowo-truskawkowy deser, to gratka dla wszystkich wielbicieli słodkich przysmaków, w których dominuje smak kokosa. Deser ten jest prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo dobry i przywołuje na myśl wspomnienie lata!
1. Ryż (ja użyłam basmati), opłukać pod bieżąca wodą ,przełożyć do garnka zalać mleczkiem kokosowym i gotować do momentu aż ryż będzie miękki.
Uważać bo ryż lubi się przypalić !!!!!!
2. Ugotowany ryż zdjąć z ognia, dodać kawałki czekolady, mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści, odstawić do ostudzenia, gdy ryż się ostudzi zmiksować na jednolitą masę.
3. Truskawki umyć osuszyć i pokroić w kostkę (odłożyć 4 sztuki do dekoracji).
4. Żelatynę namoczyć w 50 ml. mleka, napęczniałą lekko podgrzać (nie gotować).
5. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia, ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Po jednej łyżce ubitej śmietany dodawać do masy ryżowej ,na koniec wsypać wiórki kokosowe oraz żelatynę , delikatnie wymieszać .
6. Dno kwadratowej formy wyłożyć:
herbatnikami, na herbatniki 1/3 masy oraz połowa pokrojonych truskawek, następna warstwa herbatników, masy i truskawek, ponownie herbatniki, masa.
7. Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować połówkami truskawki.
Schłodzić .
SMACZNEGO :)