Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowa kostka z truskawkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kokosowa kostka z truskawkami to deser, który najlepiej przygotować w sezonie, kiedy soczyste truskawki królują na straganach. Mleko kokosowe i wiórki kokosa w połączeniu ze smakiem truskawek tworzą wspaniałe połączenie, które warto wypróbować.

Składniki:

Masa kokosowa

mleko kokosowe 500 ml.
wiórki kokosowe 100 gram
śmietana kremówka 250 ml.
cukier puder 2 łyżki
żelatyna deserowa 1,5 łyżki
ryż 3/4 szklanki
biała czekolada 100 gram

Dodatkowo

wiórki kokosowe 100 gram
truskawki świeże 500 gram
herbatniki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa kostka z truskawkami

  • ciasto kokosowo-truskawkowe
  • lekki deser na mleku kokosowym
  • ciasto bez pieczenia
  • deser kokosowy

Kokosowo-truskawkowy deser, to gratka dla wszystkich wielbicieli słodkich przysmaków, w których dominuje smak kokosa. Deser ten jest prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo dobry i przywołuje na myśl wspomnienie lata! 

1. Ryż (ja użyłam basmati), opłukać pod bieżąca wodą ,przełożyć do garnka zalać mleczkiem kokosowym i gotować do momentu aż ryż będzie miękki.

Uważać bo ryż lubi się przypalić !!!!!!

2. Ugotowany ryż zdjąć z ognia, dodać kawałki czekolady, mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści, odstawić do ostudzenia, gdy ryż się ostudzi zmiksować na jednolitą masę.

3. Truskawki umyć osuszyć i pokroić w kostkę (odłożyć 4 sztuki do dekoracji).

4. Żelatynę namoczyć w 50 ml. mleka, napęczniałą lekko podgrzać (nie gotować).

5. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia, ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Po jednej łyżce ubitej śmietany dodawać do masy ryżowej ,na koniec wsypać wiórki kokosowe oraz żelatynę , delikatnie wymieszać .

6. Dno kwadratowej formy wyłożyć:
herbatnikami, na herbatniki 1/3 masy oraz połowa pokrojonych truskawek, następna warstwa herbatników, masy i truskawek, ponownie herbatniki, masa.

7. Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować połówkami truskawki.

Schłodzić .

SMACZNEGO :)

Kostka kokosowo-truskawkowa, to deser który nie wymaga pieczenia. Dlatego jeśli nie macie w swoim domu piekarnika lub macie ochotę na deser prosto z lodówki - ten przepis przypadnie Wam do gustu. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w serwisie:

>> Doradca Smaku <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 24.03.2017 15:45
Wyśmienity wypiek :)
as28 23.03.2017 11:57
fajne ciacho
ania2610 23.03.2017 11:56
świetne ciasto, przepysznie wygląda :)
Bernadeta1 22.03.2017 20:04
super ciacho
Edita 22.03.2017 17:01
ale fajne ciacho
Wacław 22.03.2017 12:39
na sam widok ślinka leci ;-)
Malinka 22.03.2017 11:10
Ależ apetyczne ciacho! PYCHA!!!
dodi 22.03.2017 08:55
pysznie wyglada
Krystyna32 22.03.2017 08:22
apetyczne ciasto
justynkag 22.03.2017 06:36
Apetyczna i smaczna
Franciszek 22.03.2017 00:57
dobre do kawy
MagdalenaIC 21.03.2017 23:46
Wspaniałe ciasto :)
Barbara13 21.03.2017 22:43
oj pysznie !!!
Iwusia 21.03.2017 21:18
smakowite to ciacho :)
agnieszka214 21.03.2017 20:08
Już mi slinka cieknie na takie ciasto
Lis 21.03.2017 19:53
Wygląda tak, że aż ślinka cieknie....
RenataZ-et 21.03.2017 19:52
wygląda mega apetycznie
halina17 21.03.2017 18:31
Apetycznie wygląda ciasto.
Wafelek2601 21.03.2017 18:23
Przepysznie wygląda
adelajda 21.03.2017 17:52
Super ciacho :)
Krzysztof15 21.03.2017 17:43
Pyszne ciacho
Ola1984 21.03.2017 17:02
Wygląda bajecznie :)
Aleksandra/Olcia 21.03.2017 16:48
jejku aż mi ślinka pociekła! pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak