Kokosowa karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • margaryna

    125 g
  • jajko

    4 sztuki
  • sól

    5 g

MASA BUDYNIOWA

  • mleko

    1 litr
  • budyń śmietankowy

    3 sztuki
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    200 g
  • masło

    1/2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Zagotować wodę z margaryną. Po zagotowaniu garnek ściągnąć z ognia i energicznie mieszając dodawać mąkę. Następnie ponownie ciasto umieścić na ogniu i gotować jeszcze ok 3min. ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia. Do jeszcze lekko ciepłego ciasta dodać jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia - całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą połowę wyłożyć na blachę, rozprowadzając je równomiernie - najlepiej za pomocą łyżki. Piec 25min w temp 180 C. Z drugą postąpić tak samo.

MASA BUDYNIOWO KOKOSOWA: Jedną szklankę mleka zmiksować z budyniami i jajkami. Pozostałe mleko zagotować. Gdy mleko będzie się gotować dodać rozpuszczony budyń i mieszać, by uzyskać konsystencje gęstego budyniu. Odstawić do ostygnięcia.W osobnym naczyniu utrzeć masło na jasną puszystą masę z cukrami. Następnie stopniowo dodawać ostygnięty budyń, cały czas miksując. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe. Powstałą masę budyniowo kokosową wylać na spód ciasta, przykryć drugim blatem i odstawić. Ciasto najlepiej się kroi po ok 2h. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 31.12.2014 12:57
boskie ciasto
Wacław 31.12.2014 10:49
pyszne ciacho nie tylko do kawy :-)
gosia56 31.12.2014 10:23
na pewno pyszna ;)
Krzysztof15 31.12.2014 07:26
pyszna karpatka
Iwusia 30.12.2014 23:57
ciekawa :)
Michał2 30.12.2014 22:46
smaczna wersja karpatki
Renataj 30.12.2014 21:28
Fajny pomysł - niby mały dodatek a jak zmienia smak ciasta:)
bietka 30.12.2014 20:50
bardzo lubię karpatkę, a kokosowej jeszcze nie jadłam , kokos lubię więc pewnie by mi smakowała :)
wwwiolka 30.12.2014 20:39
Bardzo fajny przepis.
gosia1988 30.12.2014 20:12
w wersji kokosowej nie jadłam - muszę wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat