Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowa babka z musem truskawkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

cukier 1 szkl
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
wiórki kokosowe 0,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
olej 1 szkl

MUS

truskawki 300 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier 4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa babka z musem truskawkowym

CIASTO:

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka i przesiane mąki.

Wsypujemy kokos i wlewamy olej – dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ).

Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy.

MUS:

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy.

Oczyszczone truskawki miksujemy z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.

W razie potrzeby dosładzamy jeszcze do smaku , chłodzimy.

CAŁOŚĆ:

Ostudzoną babę rozcinamy na 2 części – spód i „kapelusz”.

W spodniej warstwie wydrążamy ” wanienkę ” – uważamy , by nie przebić / przerwać ścianek.

Do przygotowanej ” wanienki” wlewamy nasz lekko tężejący mus truskawkowy , wygładzamy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Przykrywamy „kapeluszem” , obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą.

Zajadamy!

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 05.07.2014 15:14
bardzo letni deser
jasiek 05.07.2014 14:25
niezłe ciasteczko
IwonaDD 05.07.2014 14:18
ślinka cieknie juz na widok tytułu tej bajecznej babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak