Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosanki kolorowe bez glutenu

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 500g kolorowe
białko 7 szt.
cukier 1 szkl.
masło 100 g
budyń waniliowy 1 op.
proszek do pieczenia 2/3 łyżeczki
sól duża szczypta

Porada

Wypełnianie foremek gałkownicą do lodów pozwala nabierać równe porcje masy. * Zaraz po upieczeniu kokosanki są chrupiące, ale po kilku godzinach miękną.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki kolorowe bez glutenu

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem dużej szczypty soli oraz cukru. Do gotowej piany dodać budyń w proszku oraz proszek do pieczenia. Krótko zmiksować na niskich obrotach miksera.
Krok 1 - Kokosanki kolorowe bez glutenu foto
2
Wcześniej odważoną odpowiednią ilość wiórków kokosowych dosypać do piany oraz dodać miękkie masło.
Krok 2 - Kokosanki kolorowe bez glutenu foto
3
Zmiksować delikatnie na jednolitą gęstą masę, która nie może się rozlewać - w razie konieczności dosypać nieco więcej wiórków dla zagęszczenia.
Krok 3 - Kokosanki kolorowe bez glutenu foto
4
Napełnić papierowe papilotki do 2/3 wysokości ugniatając delikatnie.
Piec 20-25 minut w temperaturze ok.180*C z termoobiegiem, aż kokosanki będą rumiane.
Krok 4 - Kokosanki kolorowe bez glutenu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 30.08.2014 13:14
ojoj cudne na bal dla dzieci
noninka77 26.08.2014 20:28
Ciekawie wyglądają:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak