Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosanki bez cukru

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wiórki kokosowe 100 gramów
masło 25 gramów
mleko 2 łyżki
białko 1 sztuka
stewia 3 łyżki

Porada

Składniki makro: Białko - 10,4g Węglowodany - 38,3g Tłuszcz - 78,9g Błonnik - 21g

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki bez cukru

Do małego garnka wkładamy odmierzoną ilość masła i mleka. Po rozpuszczeniu masła przesypujemy wiórki kokosowe i mieszamy aż się w miarę połączą (nie utworzą stałej masy, wiórki będą delikatnie żółte). Po złączeniu składników odstawiamy garnek z palnika.

Do miski wbijamy białko i ubijamy mikserem na sztywną pianę (pod koniec można dodać ewentualnie łyżeczkę mąki ziemniaczanej).

Gdy piana jest gotowa przekładamy do niej wcześniej przygotowaną masę z wiórek i odmierzoną ilość stewii. Całość delikatnie mieszamy. Po połączeniu powinniśmy otrzymać bardziej gęstą masę. 

Z powstałej masy formujemy kokosanki. Masa jest dość delikatna, choć po ściśnięciu bez większych problemów można uformować zamierzony kształt. Jeśli tak nie jest oznacza, że jest w masie za mało składnika wiążącego, np. masła.

Gotowe kokosanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak