Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki bez cukru
Do małego garnka wkładamy odmierzoną ilość masła i mleka. Po rozpuszczeniu masła przesypujemy wiórki kokosowe i mieszamy aż się w miarę połączą (nie utworzą stałej masy, wiórki będą delikatnie żółte). Po złączeniu składników odstawiamy garnek z palnika.
Do miski wbijamy białko i ubijamy mikserem na sztywną pianę (pod koniec można dodać ewentualnie łyżeczkę mąki ziemniaczanej).
Gdy piana jest gotowa przekładamy do niej wcześniej przygotowaną masę z wiórek i odmierzoną ilość stewii. Całość delikatnie mieszamy. Po połączeniu powinniśmy otrzymać bardziej gęstą masę.
Z powstałej masy formujemy kokosanki. Masa jest dość delikatna, choć po ściśnięciu bez większych problemów można uformować zamierzony kształt. Jeśli tak nie jest oznacza, że jest w masie za mało składnika wiążącego, np. masła.
Gotowe kokosanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut.