Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kokosanki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 4 szt
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 8 łyżek
woda 8 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie

polewa

margaryna 3/4 kostki
mleko 1/2 szklanki
cukier puder 20 dkg
kakao 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: kokosanki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, wodę i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika , temp 180 stopni. Piec około 30 minut ( najlepiej do suchego patyczka ), wystudzić.
Margarynę rozpuścić, zagotować z mlekiem, cukrem i kakao. Gotować przez 3 min. na wolnym ogniu mieszając, zdjąć z ognia przestudzić.
Ciasto pokroić w kostkę, maczać w polewie i wiórkach kokosowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 11.09.2014 21:33
Bardzo fajny przepis.
inka2012 11.09.2014 16:21
apetycznie wyglądają!
Wiktoria29 11.09.2014 09:58
bardzo fajne ciastka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak