Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosanki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Łatwe i bardzo szybkie do zrobienia, zawsze się udają. Proste, 5 składników a ciacha smakują wyśmienicie. Polecam do herbaty dla wielbicieli kokosu. To zdecydowanie moje ulubione ciacha.

Składniki:

25 szt.

wiórki kokosowe 200 g
cukier 100 g
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

gorzka czekolada 100 g

Porada

Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki

Kokosanki.

1

Jajka ubić z cukrem.
Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
Przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, kolejny raz wymieszać.
Wstawić na pół godz. do lodówki.
Ręce zwilżyć wodą pod bieżącym strumieniem, nabierać małą łyżeczką porcję kokosu i formować w rękach okrągłe ciasteczka.
Gotowe kuleczki układać na blaszce do pieczenia w piekarniku, wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 1 - Kokosanki foto
2

Piec w temp. 180°C przez 15 min.
Po przestygnięciu spód każdego ciastka zmoczyć w roztopionej czekoladzie, a na wierzchu można zrobić esy floresy.

Krok 2 - Kokosanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak