Kokosanki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Łatwe i bardzo szybkie do zrobienia, zawsze się udają. Proste, 5 składników a ciacha smakują wyśmienicie. Polecam do herbaty dla wielbicieli kokosu. To zdecydowanie moje ulubione ciacha.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

25 szt.

  • wiórki kokosowe

    200 g
  • cukier

    100 g
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    100 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kokosanki.

Krok 1 - Kokosanki foto

Jajka ubić z cukrem.
Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
Przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, kolejny raz wymieszać.
Wstawić na pół godz. do lodówki.
Ręce zwilżyć wodą pod bieżącym strumieniem, nabierać małą łyżeczką porcję kokosu i formować w rękach okrągłe ciasteczka.
Gotowe kuleczki układać na blaszce do pieczenia w piekarniku, wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 2 - Kokosanki foto

Piec w temp. 180°C przez 15 min.
Po przestygnięciu spód każdego ciastka zmoczyć w roztopionej czekoladzie, a na wierzchu można zrobić esy floresy.

SlodkoSlodka83
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat