Kokkinisto - wołowina duszona w wytrawnym winie czerwonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    1 szt.
  • olej

    1 łyżka
  • wołowina

    500 gramów
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • pomidory krojone z puszki

    1/2 puszki
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • ząbki czosnku

    2
  • majeranek

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól

  • pieprz

  • cynamon

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kokkinisto - wołowina duszona w wytrawnym winie czerwonym foto
Cebulkę siekamy i podsmażamy na oliwie. Do czasu aż się zeszkli.
Krok 2 - Kokkinisto - wołowina duszona w wytrawnym winie czerwonym foto
Pokrojoną wołowinę w większą kostkę wrzucamy na patelnię i podsmażamy razem z cebulką.
Krok 3 - Kokkinisto - wołowina duszona w wytrawnym winie czerwonym foto
Całość zalewamy winem. Redukujemy wino na wolnym ogniu.
Krok 4 - Kokkinisto - wołowina duszona w wytrawnym winie czerwonym foto
Dodajemy pomidory z puszki krojone. Dodajemy majeranku szczyptę, oregano, cynamon i ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem. Doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Kokkinisto - wołowina duszona w wytrawnym winie czerwonym foto
Podajemy z makaronem
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 23.01.2015 20:59
fajne danie:)
Futka 23.01.2015 20:27
Bardzo smakowita i wyrazista propozycja na gulasz. Pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat