Kokilki z wędzonym łososiem i jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś wędzony plastry

    100-150 gr
  • jajko

    4 szt
  • masło

    4 łyżeczki
  • bagietka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie (4 kokilki - 2 porcje):
Do kokilek (ja używam te od kupnego creme brule) na dno położyć niewielką ilość masła (po ok. pół łyżeczki) i połowę łososia przeznaczonego na śniadanko. Urywać po prostu kawałki i układać je. Na wierzch rozbić po jednym jajku i położyć resztę łososia. Soli nie używać, bo wędzony łosoś jest sam w sobie słony. Na górę pokruszyć masełko i posypać pieprzem.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Do żaroodpornego naczynia wstawić kokilki i wlać wrzącą wodę tak, by zajmowała kokilki do połowy. Piec ok. 10 minut, wszystko zależy od jajek. Jak białko się zetnie, śniadanko gotowe!
Podawać z grzankami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 24.06.2012 15:05
pychota
przejs 23.06.2012 19:55
Takie śniadanko to ja rozumiem!
caffee_tea 23.06.2012 19:24
ciekawe przepis
Sylwia29 23.06.2012 19:16
Ciekawe ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat