Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokardki z a'la gulaszem warzywno-mięsnym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki
filet z kurczaka pojedynczy
pieczarki 6-8 sztuk
cebula 1 średnia
czosnek 2 ząbki
cukinia 1 mała
bakłażan 1 mały
groszek konserwowy 1/2 puszki
kukurydza konserwowa 1/2 puszki
koncentrat pomidorowy 100 gram
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
woda
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kokardki z a'la gulaszem warzywno-mięsnym

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i odrobiną pieprzu cayenne, odstawiamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Gdy mięso będzie już usmażone, podlewamy je wodą, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Przykrywamy i dusimy do czasu, aż pieczarki będą miękkie.
Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażan oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (w razie potrzeby podlewamy wodą). Pod koniec duszenia wrzucamy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku wedle uznania.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem kokardki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 22.02.2015 08:24
smaczne danie
Wacław 16.11.2014 10:30
smaczne danie obiadowe
paula99926 15.11.2014 17:27
Fajne mięsko ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak