Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • ser ricotta

    250 g
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • parmezan starty

    do smaku
  • makaron kokardki

    1 opakowanie
  • oliwa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany drobniutko czosnek, lekko go przesmażamy ze szpinakiem. Warzywa odstawiamy z ognia, dodajemy do nich ricottę, przyprawy i dokładnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie wystygł.
W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z sugestiami producenta na opakowaniu, pamiętając aby przy odcedzaniu zostawić 2-3 łyżki wody z gotowania. Dodamy je do sosu szpinakowego, żeby go lekko rozrzedzić. Gorący makaron od razu mieszamy z sosem, nakładamy na talerze i obficie posypujemy parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 05.05.2014 15:14
super danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat