Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokardki na piwie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
żółtko jajek 5 sztuk
wódka 2 łyżeczki
masło lub margaryna 1 łyżeczka
piwo jasne 1/2 szkl
olej do smażenia
cukier puder do poruszenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kokardki na piwie

Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy żółtka,spirytus i masło,delikatnie mieszamy a następnie dodajemy piwo i zarabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.

Jeżeli ciasto jest zbyt suche,twarde,dodajemy jeszcze trochę piwa.

Przygotowane ciasto bijemy wałkiem aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza ( około 5-10 min)
Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 30 min

Po tym czasie na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowujemy je na jak najcieńsze,wykrawamy literatką kółka i zbieramy je na środku tworząc kokardkę.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.03.2017 19:58
Super sprawa z takimi faworkami.;)
Kardamonovy 03.03.2017 11:48
Lubię piwo, więc wchodzę w to :).
benka 28.02.2017 19:10
Ciekawe kokardki.
Janina 28.02.2017 16:49
Bardzo fajne, robiłam takie faworki;))
Malinka 28.02.2017 11:28
Bardzo apetyczne!
mirosława4 28.02.2017 11:14
apetyczne !
gosia56 28.02.2017 09:34
na pewno pyszne ;)
agaK. 28.02.2017 09:16
Nawet mój mąż co nie lubi słodyczy pewnie po nazwie by się skusił 'na jednego' ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak