Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koguci grzebień

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
1 opakowanie suszonych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
2/3 szklanki mleka
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki
łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta soli
2,5 łyżki masła
# 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii
10 dag płatków migdałowych
10 dag kandyzowanych wisienek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki cukru pudru
cytryna 1 szt.
ananas kandyzowany 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Koguci grzebień

1,5 łyżki śmietany 18%
skórka otarta z cytryny


Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić na 15 minut. W tym czasie podgrzać mleko z masłem, solą i cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę z kurkumą. Dodać mleko z rozpuszczonym masłem, jajko oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotować nadzienie. Utrzeć masło z cukrem pudrem, rdzeniem z wanilii i skórką otartą z jednej cytryny na gładką masę. Bakalie posiekać, potem razem z płatkami migdałowymi dodać do masła, wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć na nim równą warstwą przygotowane nadzienie, zwinąć w rulon, jego końce mocno zlepić tak, by powstał wieniec. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, nożem ponacinać brzeg ciasta co 3 cm, lekko odchylić nakrojone części, odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 30 – 40 minut w temp. 180ºC. Wieniec ostudzić.

Śmietankę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i skórką cytrynową na gładką masę. Tak przygotowanym lukrem udekorować wieniec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak