Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kofty w sosie curry

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 500 g
cebula 3 szt
pomidory krojone z puszki 1 op
ząbki czosnku 6 szt
natka pietruszki
Kminek mielony Prymat
masło 100 g
olej do smażenia
jajko 1 szt
sól do smaku
chili Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
imbir starty 1 łyżeczka
jogurt naturalny 30 ml
gram masala 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: kofty w sosie curry

Mięso mielone doprawić czosnkiem, posiekaną natką i cebulą. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Uformować kuleczki o średnicy 3 cm. Silnie rozgrzać olej i smażyć kuleczki około 3 minut.

W rondelku rozgrzać masło, dodać cebulę i lekko ja zrumienić, dodać przyprawy i pomidory. Smażyć na małym ogniu około 5 minut, często mieszając. Następnie dodać do sosu kuleczki i dusić pod przykryciem uważając aby nie przywarły do dna w miarę potrzeby podlać odrobina wody.

Pod koniec dodać jogurt wymieszać i dusić jeszcze 5 minut . Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak