Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Köfte (tureckie kotleciki)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 2 łyżki
kumin 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty
sól 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
bułka czerstwa 1/4 bułki

Przepis i sposób przygotowania na: Köfte (tureckie kotleciki)

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Podsmażmy cebulkę na patelni z odrobiną oleju, do czasu aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Całość studzimy. Czerstwą bułkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą z wody i rozdrobnioną bułkę, dodajemy przyprawy (natkę pietruszki, kumin, sól, pieprz, paprykę) oraz około 2 łyżki zimnej wody. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Formujemy malutkie klopsiki (wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy tak długo aż mięso przestanie być różowe. Możemy nadziać klopsiki na patyki do szaszłyków i grillować w takiej formie. Podajemy na gorąco z sosem jogurtowym. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 13.09.2015 11:40
bardzo fajne danie
Mama niejadka 08.02.2015 20:39
Super kotleciki
norweska20 08.02.2015 16:57
apetycznie podane
pestka 08.02.2015 16:28
pyszne danie
2milutka 08.02.2015 15:28
uwielbiam!
aginaa 08.02.2015 15:19
ja robie je w piekarniku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak