Köfte (tureckie kotleciki)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • kumin

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    2 szczypty
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • bułka czerstwa

    1/4 bułki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Podsmażmy cebulkę na patelni z odrobiną oleju, do czasu aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Całość studzimy. Czerstwą bułkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą z wody i rozdrobnioną bułkę, dodajemy przyprawy (natkę pietruszki, kumin, sól, pieprz, paprykę) oraz około 2 łyżki zimnej wody. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Formujemy malutkie klopsiki (wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy tak długo aż mięso przestanie być różowe. Możemy nadziać klopsiki na patyki do szaszłyków i grillować w takiej formie. Podajemy na gorąco z sosem jogurtowym. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariuszek8 13.09.2015 11:40
bardzo fajne danie
Mama niejadka 08.02.2015 20:39
Super kotleciki
norweska20 08.02.2015 16:57
apetycznie podane
pestka 08.02.2015 16:28
pyszne danie
2milutka 08.02.2015 15:28
uwielbiam!
aginaa 08.02.2015 15:19
ja robie je w piekarniku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat