Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kofta z domową pastą ajwar

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kofta (11 sztuk)

mięso mielone 1 kg
bułki kajzerki 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
pieprz czerwony 1 łyżeczka
Grill przyprawa klasyczna Prymat 3 łyżeczki
cebula 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
natka pietruszki 1/2 pęczka
oliwa 4 łyżki
jajko 2 sztuki

Ajwar

czerwona papryka 4 sztuki (duże)
papryczka chili 1 sztuka
bakłażan 1 sztuka
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
oliwa 3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Porada

Jako mielone mięso dobrze jest użyć baraninę, ewentualnie pół na pół z wołowiną.

Przepis i sposób przygotowania na: Kofta z domową pastą ajwar

Kofta:
Bułki moczymy przez kilka chwil. Jak są czerstwe (najlepiej właśnie jak są) to przez kilka dłuższych chwil - aż rozmiękną. Odciskamy z wody i przekładamy do dużej miski. Natkę i cebulę siekamy drobno i też przekładamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy mięso i wszystkie inne składniki. Czerwony pieprz mielimy. Mieszamy to wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Przekręcamy co jakiś czas żeby się równomiernie rumieniło.

Ajwar:
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, bakłażana też, 1 cebulę również w ćwiartki, chili na pół, 3 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te warzywa układamy na blasze i pieczemy na wysokiej półce. Pozostała nam 1 cebula i 1 czosnek. Przydadzą się później. Obieramy je i drobno siekamy.
Warzywa pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy do foliowego woreczka (można użyć takiego na mrożonki). Szczelnie zawiązujemy i odstawiamy na 30 minut. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam obrać warzywa ze skórek. Po tych 30 minutach wyjmujemy je z woreczka i obieramy. Wkładamy warzywa do melaksera i dodajemy nasze posiekane surowe warzywa. Miksujemy na w miarę gładką masę (nie taką super gładką, żeby drobne kawałeczki pozostały). Dodajemy oliwę, sól, pieprz, paprykę w proszku i dokładnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak