Przepis i sposób przygotowania na: Kofta z domową pastą ajwar
Bułki moczymy przez kilka chwil. Jak są czerstwe (najlepiej właśnie jak są) to przez kilka dłuższych chwil - aż rozmiękną. Odciskamy z wody i przekładamy do dużej miski. Natkę i cebulę siekamy drobno i też przekładamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy mięso i wszystkie inne składniki. Czerwony pieprz mielimy. Mieszamy to wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Przekręcamy co jakiś czas żeby się równomiernie rumieniło.
Ajwar:
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, bakłażana też, 1 cebulę również w ćwiartki, chili na pół, 3 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te warzywa układamy na blasze i pieczemy na wysokiej półce. Pozostała nam 1 cebula i 1 czosnek. Przydadzą się później. Obieramy je i drobno siekamy.
Warzywa pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy do foliowego woreczka (można użyć takiego na mrożonki). Szczelnie zawiązujemy i odstawiamy na 30 minut. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam obrać warzywa ze skórek. Po tych 30 minutach wyjmujemy je z woreczka i obieramy. Wkładamy warzywa do melaksera i dodajemy nasze posiekane surowe warzywa. Miksujemy na w miarę gładką masę (nie taką super gładką, żeby drobne kawałeczki pozostały). Dodajemy oliwę, sól, pieprz, paprykę w proszku i dokładnie mieszamy.