Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kofty:
-
mięso mielone wołowo-wieprzowe
1/2 kilograma -
cebula
1 sztuka -
czosnek
3 ząbki -
kapary
1 łyżka -
oliwki zielone Smak
8 sztuk -
oliwki czarne Smak
8 sztuk -
masło klarowane
1 łyżka -
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku -
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat
2 łyżki -
olej rzepakowy
do smażenia
Sałatka:
-
cebula czerwona
1 sztuka -
mięta
8 sztuk liście -
szczypior
1 pęczek -
czosnek
2 ząbki -
rzodkiewki
4 sztuki -
ogórek zielony
1/2 sztuki -
jogurt bałkański
200 mililitrów -
majonez
2 łyżki -
Sól ziołowa jodowana Prymat
do smaku -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
do smaku
Dodatki:
-
awokado
1 sztuka -
świeża kolendra
1 pęczek -
feta
3/4 szklanki -
pita
4 sztuki
Sposób przygotowania
Sałatka:
Kroimy w kostkę cebulę, siekamy miętę, czosnek, szczypiorek. Kroimy w plasterki oliwki i kapary. Na tarce ścieramy rzodkiewkę i ogórka. Wszystkie składniki sałatki mieszamy doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce.
Kofty:
Cebulę oraz czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle i schładzamy. W dużej misce łączymy mięso ze wszystkimi dodatkami, cebulą z czosnkiem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Z mięsa formujemy rolki, pomagając sobie moczeniem rąk w wodzie.
Tak przygotowane mięso smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 180°C.
Kroimy w kostkę awokado, siekamy liście kolendry. Ser feta kruszymy lub ścieramy na tarce.
Chlebki pita grillujemy na patelni z każdej strony i kroimy na połówki.
Do tak przygotowanych chlebków wkładamy dwie łyżki sałatki, dodajemy pokrojone awokado, koftę, posypujemy serem feta i świeżą kolendrą.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się