Kofta wołowo-wieprzowa z sałatką miętową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, aromatyczne kofty z sałatką i chlebkami pita.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kofty:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    1/2 kilograma
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • kapary

    1 łyżka
  • oliwki zielone Smak

    8 sztuk
  • oliwki czarne Smak

    8 sztuk
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Sałatka:

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • mięta

    8 sztuk liście
  • szczypior

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • rzodkiewki

    4 sztuki
  • ogórek zielony

    1/2 sztuki
  • jogurt bałkański

    200 mililitrów
  • majonez

    2 łyżki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku

Dodatki:

  • awokado

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • feta

    3/4 szklanki
  • pita

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałatka:

Kroimy w kostkę cebulę, siekamy miętę, czosnek, szczypiorek. Kroimy w plasterki oliwki i kapary. Na tarce ścieramy rzodkiewkę i ogórka.  Wszystkie składniki sałatki mieszamy doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce. 

Kofty:

Cebulę oraz czosnek kroimy drobno i  podsmażamy na maśle i schładzamy. W dużej misce łączymy mięso ze wszystkimi dodatkami, cebulą z czosnkiem, mieszamy  i doprawiamy do smaku. Z mięsa formujemy rolki, pomagając sobie moczeniem rąk w wodzie.

Tak przygotowane mięso  smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 180°C.

Kroimy w kostkę awokado, siekamy liście kolendry. Ser feta kruszymy lub ścieramy na tarce.

Chlebki pita grillujemy na patelni z każdej strony i kroimy na połówki.

Do tak przygotowanych chlebków wkładamy dwie łyżki sałatki, dodajemy pokrojone awokado, koftę, posypujemy serem feta i świeżą kolendrą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat