Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kofta indyjska

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 5 szt.
ser biały 200 gram
pomidor
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
jogurt gęsty 6 łyżek
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2,5 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 3 łyżeczki
sól do smaku
kumin szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
kolendra 1 łyżeczka
mąka 3-4 łyżki
olej do smażenia
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kofta indyjska

Kroki postępowania

1
Ziemniaki - najlepiej z poprzedniego dnia - rozgniatamy, dodajemy do nich rozkruszony ser, mąkę, po dwie łyżeczki curry i pieprzu ziołowego, sól do smaku i wszystko razem zagniatamy.
Krok 1 - Kofta indyjska foto
2
Gorczycę rozgniatamy w moździerzu i wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwile prażymy. Pomidora obieramy ze skóry, kroimy w grubą kostkę, dokładamy na patelnię. Gdy pomidor się rozgotuje, dodajemy koncentrat, jogurt, kumin, chili, pozostały pieprz ziołowy i curry. Wszystko razem chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Krok 2 - Kofta indyjska foto
3
Z masy ziemniaczano-serowej formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3 - Kofta indyjska foto
4
Kotleciki podajemy polane sosem, z ryżem bądź kaszą i sałatką ze świeżych warzyw.
Krok 4 - Kofta indyjska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 06.08.2016 19:22
ciekawy przepis wyprobuje
Lidzia 06.03.2014 16:30
Jakie dobre.
brioszka 06.03.2014 16:22
mniam, pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak